2014. április 15. kedd

LET MY PEOPLE GO – KOKTÉL HÚSVÉTRA

Persze öt pohár bor elfogyasztása része egy hagyományos húsvéti zsidó vacsorának, de néha mégis szükséged van egy igazi italra ezen az ünnepen is.
Múlt évben készítettem egy magyarázatot, hogy mi tesz egy italt kóserré a Húsvétra, valamint néhány koktél receptet is (ha még nem próbáltad a Red Sea Sour-t, még nem érted el az Ígéret Földjét, barátom!)
Húsvét, mely során a legtöbb vallásos zsidó teljesen feladja a kovászos kenyér és a legtöbb gabona fogyasztását (chametz-ként ismerjük) nyolc teljes napon át. Bár számos étel maradt, amit meg lehet enni, több szempontból ez mégis egy áldozat. Nincs igazi bagel. Nincs igazi pizza. Nincs igazi tészta, rizs vagy gabona.

És a legrosszabb – nincs whiskey!

Fogadok, három nap elteltével sóvárogni fogsz valami ital után. Nos, vannak rá módok, hogy ezt a vágyat csillapíthasd.
Miért kellene feláldoznod abszolút mindent? Elvégre ez az élet ünnepe. Kiszabadultunk az egyiptomi fogságból. Túléltük, hogy mesélhessünk a gyerekeinknek és az ő gyerekeinek a prófétákról és a csapásokról. Ez a szabadság ünnepe.
Szóval, én most ezt átadom nektek cseppfolyós formában. Dayenu.

Let my people go

Ehhez a recepthez, ha teljesen betartod a midrash-t, csak olyan kóser italt akarsz majd felhasználni, ami rabbik által igazolt a Húsvétra, amit egy Ⓚ jellel fogok jelölni. Másrészről, a felsorolt italok igazából mind kóserek, a helyes irányelvek alapján készültek, nincs bennük gabona. Most jó kis lehetőségeket tárok eléd.

Gyomorkeserű kizárva. Sajnos, nem lehet használni a gyomorkeserűt vagy a legtöbb kereskedelben árusított kivonatot, mert valószínűleg az alkohol tinktúrája tartalmaz gabonát. Ezért, neked kell elkészítened a gyomorkeserűt gyógynövényekből. És mi lehetne jobb kikapcsolódás annál, mint használni ezeket a keserű füveket?

  • 60 ml Balcones Rumble vagy Louis Royer Cognac VS Ⓚ (A konyakos verzió némileg szárazabb lesz)
  • 23 ml Fig–infused Arak vagy Fig Brandy (olyan, mint Boukha vagy Zachlawi, Ⓚ) vagy Nahmias et Fils Mahia fügeital, ezüst medált nyert a 2012-es New York-i Nemzetközi Ital Verseny-en
  • Fél evőkanál cseresznye, málna, szőlő vagy eperlekvár, lehetőség szerint mag nélküli
  • 5 friss mentalevél + 1 a díszítéshez

Dörzsöld a menta leveleket egy shaker belsejébe, hogy kioldja az olajokat és esszenciákat. Hagyd őket benne és ne félj tőle, hogy marad néhány kisebb levéldarab a pohárban. Utána add hozzá az italokat és a lekvárt és keverd jéggel amíg jól le nem hűl. Egy gyors mozdulattal döntsd meg a shaker-t, hogy jól összekeveredjenek az összetevők. Töltsd előhűtött kis boros poharakba. Díszítsd mentalevéllel.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!