2014. április 10. csütörtök

A KIVÁLÓSÁG KEVERÉKEI

Soha nem javasolnánk, hogy építs magadnak egy saját szeszfőzdét az udvarodon. Hiszen az törvénybe ütköző lenne, persze mi sosem árulnánk be érte.
Ehelyett inkább készítsd el a saját szokásaidhoz igazodva a neked legmegfelelőbb italt.
A nemrég megjelent Otthon készített likőrök és kikevert alkoholok című könyv szerzője, Andrew Schloss szerint minden otthon készített ital közül a legjobb a likőr.

“Néhány óra alatt kaphatsz egy kész terméket.”

Schloss könyve 159 olyan likőrreceptet és italkombinációt tartalmaz, mely olyan italok újragondolt változatai, mint például a St-Germain féle Grand Marnier vagy az articsóka ízesítésű Cynar. A szerző elismeri, hogy az ő újragondolt változatai nem minden esetben ütik meg az eredeti recept szintjét, de javasolja, hogy bárki egyéni ízlése szerint továbbgondolhatja és átalakíthatja őket.
Nekünk a “csináld magad” szakértőnk ad tanácsot és segít abban, hogyan készítsünk likőrt és különböző italokat. Sőt két receptet is megoszt velünk.
Jöjj rá miért nincs hetekre szükség ahhoz, hogy elkészíts egy likőrt és melyik az, amelyiket kitöltésnél túl kell önteni.

Válaszd meg a fegyvered bölcsen:

Schloss szerint a vodka a leguniverzálisabb alkohol, mert annak a legsemlegesebb az íze. De hozzáteszi, hogy lehetünk kezdőként olyan bátrak, hogy valamivel egyedibb ízzel rendelkező alkohollal kezdjünk. Ő Whiskey-t ajánl némi fűszerrel, őszi gyümölccsel vagy karamellel, de akár valamilyen gyökeres növényt is használhatunk. A rum jól illik a legtöbb gyümölcshöz, a gin pedig a gyógynövényekhez, virágokhoz, de akár uborkához vagy zellerhez is passzol.

Vagy utánozd egy alkohol ízét, mint például a Dohányzó Likőr esetében, amikor füstölt teát, füstölt borsot és paprikát kell kombinálni Isley skót whiskey-vel.
Az így kapott ital olyan erős intenzitású elegyet eredményez, hogy Schloss zöldséglevet adott még hozzá annak érdekében, hogy elkészítse a Bloody Mary füstös verzióját.

Figyelj az arányokra, számolj:

Schloss általában a 3 az 1-hez arányt javasolja az ízek eléréséhez, ami azt jelenti, hogy egy csészényi mennyiségre lesz szükséged 750 ml-es üvegenként.
Tartsd észben, hogy a száraz hozzávalók sokkal koncentráltabbak, mint a frissek, tehát használj belőlük kevesebbet.

Minden az időzítésen múlik:

Nincs szükség arra, hogy a likőröket hetekig tartsuk együtt. Ha így tennél, az rossz hatással lenne az ízükre.
Schloss szerint az az alkohol párolog el először az italból, amit legelőször teszünk bele, habár ez a legfinomabb.
Ha túl sokáig hagyod együtt az összetevőket fanyarú és keserű ízt kapsz. Minden nap vagy legalább kétnaponta kell megkóstolni és amikor számunkra megfelelő, akkor lesz jó.

Schloss egyik likőrje a Ruby Slippers likőr, ami parfümhöz hasonló rózsa és a fanyar hibiszkusz keveréke, ami 3-5 nap után hozza elő a legtökéletesebb növényi ízhatást. A Blushing Spritzer (Szégyenlős Szódavíz) nevű italban pedig a chardonnay-val való kombinálás nyújtja az ideális italt bármely délutáni tevékenységhez.

Könnyű, édes:

A likőrök elengedhetetlen eleme a cukor. De Schloss azon a véleményen van, hogy bánj vele könnyedén. A könyvében található receptek többsége körülbelül 25 százalékkal kevésbé édes, mint a bolti, készenvett likőrök, de 50 százalékkal nagyobb ízhatást nyújtanak. Ez a hatás akkor valósul meg, ha egy csészényi szirupot használunk egy üvegnyi alkoholhoz.

Légy kreatív:

A likőrök sokkal összetettebbek a koktéloknál. És még annyi mindenre képesek. A kevésbé intenzív likőrök önmagukban vagy akár jéggel keverve is ihatók. De Schloss például a gyümölcsös likőröket szódavízzel, a fűszernövényeseket pedig tonic-kal párosítja. És a konyhába ételekhez is ajánlja fűszerezésképpen, például édesköményes likőrt a tengeri ételekhez, fűszeres rumot sertéshúshoz és karamelles likőrt egyfajta mázként sült szárnyasokhoz. De például csokoládé és kávé likőrt szitál sütemény vagy jégkrém tetejére. Kinek van szüksége a híres Magis Shell márkájú desszertszirupra, ha likőrt is használhat?

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!