2014. április 22. kedd

7 DOLOG AMIT NEM TUDTÁL AZ ÍR WHISKEYRŐL

Napjainkban sok Skót whiskey létezik, de hogy miért is jobb az Ír whiskey, kérdésünkkel Gerry Graham-hez, a Bushmills Irish Whiskey Mesteréhez fordultunk. Őszintén szólva, ha mondott valamit, mi csak bólogattunk, miközben hallgattuk az ír kiejtését – bárcsak hallottad volna.

  1. Háromszorosan lepárolt.  A skót whiskey csupán duplán lepárolt és az amerikai whiskeyt folyamatosan desztillálják.
  2. Sosem füstös.  Írországban nem füstöljük tőzegen a whiskeynket, szóval nem füstös vagy tőzeges mint a Skót whiskey. Több benne a bársonyos, édes íz. Az Ír és a Skót whiskey is árpával készül. A Bourbon, a kanadai és a teneessee-i whiskey nagyrészt kukorica alapú, ami sokkal édesebb.
  3. Próbáld ki, ha azt hiszed, nem szereted a whiskeyt.   Ez egy nagyszerű bevezető whiskey, ami tökéletes valakinek, aki még ”kezdő”, mert a háromszoros desztilláció lágyabb és teltebb ízt ad az italnak. Egyszer, ha már bevezettek az Ír whiskey rejtelmeibe, tovább tudsz lépni és ki tudsz próbálni más verziókat, különböző befejezésekkel, amik más-más érzéseket váltanak ki belőled.
  4. A legrégebbi engedélye a lepárlásra a világon az Irish whiskeynek van.  Az Ír whiskey régebb óta dokumentált, mint bármelyik másik whiskey, így ihatsz egy csomó történelmet, örökséget és tapasztalatot. Bushmills-nak már 1608 óta van engedélye a desztillálásra.
  5.  Ír szerzetesek készítették az első whiskeyt.  Az eredeti szó az alkoholra Arab (alko). Ír szerzetesek megtanulták a parfüm készítés folyamatát Arab nyelven beszélő országokban, elhozták ezt Írországba, és megalkották az uisce beatha-t, ami Gaellic-ül van, ami annyit tesz az ”élet vize”. Uisce beatha rövidítése uisce  (kiejtve ishkie), így vált angolosítva whiskeyvé. Utána az Ír szerzetesek elvitték ezt a tudást Skóciába és az Új Világba, ezért is létezhet tennessee-i és kanadai whiskey.
  6. Az Ír whiskey valaha a No.1 ital volt Amerikában.  A világháborúk és az alkoholtilalom sok Ír szeszfőzde bezárását okozta. A skót whiskey kihasználta ezt és előnyt szerzett vele. Nyomon követheted a változást a Coffey szeszfőzde létrehozásáig, amit egy ír vámszedő, Aeneas Coffey alapított. Szabadalmaztatott egy új lepárlókészüléket, amivel létrehozta a folyamatos desztillációt és megpróbálta eladni szerte Írországban, de az emberek kinevették, így elköltözött Skóciába a találmányával együtt.  A skót whiskey felhasználta ezt, ezért tartanak ma ott, ahol tartanak.

Az Ír whiskey a leggyorsabban fejlődő italkategória. „Két vagy három évvel ezelőtt, csupán három szeszfőzde volt Írországban és most kivetítve a következő két évre, ez a szám 12-14 körülire fog nőni, szóval ez a nagy feltámadás büszkesége az Ír whiskeynek.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!