2014. január 2. csütörtök

MÁR A FRANCIA PEZSGŐ SEM KELL

A spanyolok és az olaszok tehetnek róla, olcsóbban palackoznak. A franciákat ez nem érdekli, továbbra is a minőségi pezsgőgyártást reklámozzák.

A tavalyi után idén is kevesebb palackot sikerül értékesíteniük a francia pezsgőgyártóknak. Az előzetes becslések szerint 3 és 4 százalék közötti visszaesésre lehet számítani, ez alacsonyabb ugyan a 2012-ben mért 4,4 százalékhoz képest, a franciák érthető okból mégsem örülnek a trendnek.

A francia pezsgők iránti keresletcsökkenés egyértelműen a spanyol és olasz konkurencia számlájára írható. A cava, illetve a prosecco lényegesen olcsóbb a Champagne-i szőlőből készült pezsgőknél. A Reuters-nek nyilatkozó szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy idén a lélektani határnak számító 300 millió üveg alá esik az eladott francia pezsgők száma, ami a csúcsidőszaknak számító 2007-ben még 339 milliónál tetőzött. Érdekesség, hogy a mennyiség több mint felét – 51 százalékát – maguk a franciák isszák meg, igaz az ő fogyasztásuk is csökkenő tendenciát mutat.

Komoly aggodalomra így sincs okuk, a forgalomban nincs csökkenés, sőt: tavaly 4,1-ről 4,4 milliárd euróra nőtt, az idén pedig az előzetes becslések szerint stagnálni fog. Ez annak köszönhető, hogy a franciák a lefelé nyitás és az árversenybe való beszállás helyett inkább a minőségi pezsgőgyártás, illetve ennek kommunikálása mellett döntöttek.

A francia pezsgő iránt ráadásul helyenként az eddiginél komolyabb érdeklődés mutatkozik. Jó hírek érkeznek a tavaly negyedik legfontosabb exportpiacnak számító Japánból, csakúgy mint a 2012-ben 11 százalékos növekedést produkáló Ausztráliából és a luxus iránt az utóbbi időben különösen fogékony Nigériából is. A nagy exportőrnek számító Nagy-Britannia és Egyesült Államok viszont jó esetben is csak a tavalyi szintet hozza, egyelőre pedig Kínában sem sikerült a nagy áttörés. Európában novemberig 2,6 százalékkal fogyott kevesebb pezsgő, mint a korábbi év azonos időszakában.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!