2013. október 1. kedd

NEM LESZ COCA-COLA AZ ISKOLÁKBAN

Keddtől, azaz a mai naptól fogva nem szállít iskolai büféknek a Coca Cola magyarországi hálózata magas cukortartalmú üdítőt. Egyelőre bizonytalan, hogy az “üdítő lépést” követik-e az édességgyártó cégek.

Nem szállít iskolai büféknek a Coca Cola magyarországi hálózata magas cukortartalmú üdítőt. A lépés ugyan váratlannak tűnik, ám úgy tűnik, nincs szó egy újabb szigorítást-korlátozást megelőző döntésről, csupán arról, hogy teljesíteni akarnak egy közel egy évvel ezelőtt életbe lépett népegészségügyi előírást – bár ez nem rájuk, hanem a forgalmazókra, vagyis a büfésekre ró kötelezettséget.

Ezek szerint a szeszes ital és dohányárú mellett – amit úgy “értelemszerűen” nem lehet iskolai büfékben diákoknak árulni – a magas cukor és só tartalmú termékeket, így elsősorban csokikat, csipszeket és üdítők egy részét sem lehet(ne) forgalmazni az iskolákban. Bár az idézett 20/2012 es EMMI rendelet tavaly szeptembertől vezette be a szigorításokat, ennek betartása, illetve ellenőrzése érdekében nem sok történt. Ebben vélhetően része van annak is, hogy értesüléseink szerint komoly büntetésekre eddig nem volt példa. Így a büfések nem érezték a retorzió “előszelét”.

Az amerikai óriás italgyártó magyarországi lépése nem tekinthető egyedinek, hiszen az elmúlt napokban elterjedt hírek szerint az önkéntes korlátozásnak több más italgyártó is eleget tesz, annál is inkább, mert a büfé üzemeltetőknek lehetőségük van arra, hogy az egészségtelennek minősített termékeket nagykereskedőknél szerezzék be – és lényegében zavartalanul tovább árusítsák. ( Az ilyen termékekre kivetett népegészégügyi termékadó – NETA – beépül az eladási árba!)

Egyelőre bizonytalan, hogy az “üdítő lépést” követik-e az édességgyártó cégek. Ez utóbbiak választékában is vannak ugyanis olyan alacsony kakaó – és magas cukor – tartalmú termékek, amelyek szintén a csipszadó hatálya alá tartoznak, vagyis egészségtelennek minősülnek. A Napi.hu az üdítőital gyártó és édességekkel foglalkozó szakmai szövetségeket ( Magyarországi Üdítőital- Gyümölcslé, és Ásványvízgyártók Szövetsége és a Magyar Édességgyártók Szövetsége) is megkereste, de további részleteket egyelőre nem tudtunk meg.

A cukros üdítőitalok egészségkárosító hatása tudományosan bizonyított, növeli az elhízás, a II. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasztásuk jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget nem csillapítja, így többletenergiaként jelentkezik. Számos európai országban komoly kampány folyik még ma is a cukrozott italok iskolabüfékből történő kitiltása ellen. Belgium és Franciaország már ki is tiltotta az ilyen termékeket árusító gépeket az oktatási intézményekből, elősegítve azt, hogy a chipsek, szénsavas üdítők, magas cukortartalmú ételek és italok kikerüljenek a tanulók iskolai élelmiszerválasztékából.

Az iskolai büfék 75%-a árusított eddig szénsavas cukrozott üdítőitalt, több mint fele kólát. Az iskolák egyharmadában van italautomata, melyben a cukros üdítőitalok jelentős arányban szerepelnek. A cukros üdítők nem alapvető élelmiszerek, könnyen helyettesíthetők diétás változattal, illetve vízzel, elhagyásuk az étrendből semmiféle kockázattal nem jár az egyén számára, ellenkezőleg, bizonyítottan csökkenti az elhízás, a II. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az úgynevezett HFSS élelmiszerek (High Fat, Sugar, Salt), melyeknek magas a zsír-, cukor- és sótartalma, nagy az energiasűrűségük, de értékes tápanyagot ugyanakkor alig tartalmaznak, a táplálkozási piramis csúcsán helyezkednek el, azaz minimális fogyasztásuk ajánlott. Ezek az egészségtelen élelmiszerek bizonyítottan növelik az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulását.

A népegészségügyi termékadó ( NETA) alá az alábbi termékek esnek:

- az üdítőitalok, vagyis a különböző szörpök, valamint a legalább 25 százalék gyümölcs, illetve zöldséghányadot tartalmazó sűrítmények, koncentrátumok, szörpök, nektárok, gyümölcslevek és zöldséglevek, ha hozzáadott cukrot tartalmaznak és cukortartalmuk meghaladja a 8 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget, illetve

- az energiaitalok, ha metil-xantint, illetve taurint tartalmaznak, feltéve, ha metil-xantin tartalmuk meghaladja az 1 milligramm metil-xantin/100 milliliter mennyiséget, vagy taurintartalmuk meghaladja a 100 milligramm/10 milliliter mennyiséget

Mértéke a sűrítmény, koncentrátum vagy szörp formában értékesített üdítőital esetében 200 forint/liter, más üdítőital esetében 7 forint/liter,

- b)20 a 2. § b) pontjának

- ba) alpontja szerinti energiaital esetében 250 forint/liter,

- bb) bb) alpontja szerinti energiaital esetében 40 forint/liter,

- c) cukrozott kakaópor esetében 70 forint/kilogramm, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 130 forint/kilogramm,

- d) sós snack esetében 250 forint/kilogramm,

- e) ételízesítő esetében 250 forint/kilogramm,

- f) ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter,

- g) gyümölcsíz esetén 500 forint/kilogramm.

A cukros üdítőital számos betegségben kóroki tényező

A Népegészségügyi Termékdíj legfontosabb üzenete, hogy a hazai lakosságot az egészséges táplálkozás felé terelje, csökkentve azon élelmiszerek fogyasztását, melyek egészségtelennek tekinthetők, s amelyek bizonyítottan felelősek számos súlyos betegség kialakulásáért.

Mindezek alapján a cukros üdítőitalok – melyek fogyasztása a lakosság széles körét érinti, és szoros összefüggésben van egyes, a lakosság jelentős részét érintő kórképekkel – a kiemelten egészségtelen élelmiszerek sorába tartoznak. Cukros üdítőitalnak tekintünk minden olyan italt, mely szénsavval dúsított, és hozzáadott cukrot tartalmaz. A cukros üdítőitalok egészségkárosító hatása tudományosan bizonyított, növeli az elhízás, a II. típusú cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasztásuk jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget nem csillapítja, így többletenergiaként jelentkezik.

A cukros üdítő elfogyasztása során a finomított cukortartalom miatt növekszik a szérum triglicerid szintje, a vérnyomás, csökken a HDL-C szint, a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez. Egy középiskolások körében végzett vizsgálat szerint minden további adag cukros üdítő elfogyasztásával az elhízás valószínűsége 60 %-al nő. A cukros üdítők negatívan befolyásolják az ízérzetet is. Különösen gyerekeknél kimutatható volt, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (pl. zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is fogyasztják azokat.

Az elfogyasztott cukros üdítőital mennyiségének növelésével az egészségkárosító hatás fokozódik. A 88.520 nő részvételével, évtizedek óta zajló követéses vizsgálat, a Nurses’ Health Study szerint a koszorúsér betegségek kockázata azoknál a nőknél, akik egy adagot fogyasztottak naponta 23%-al, míg, akik kettőt, vagy annál többet 35%-al nőtt azokhoz a nőkhöz képest, akik havonta, vagy annál ritkábban fogyasztották azt. Az OÉTI vizsgálatai szerint (Táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálat budapesti iskolás tanulók körében 2005/2006, Iskolai Menzakörkép 2008, Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2009, Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat OTÁP 2009, Childhood Obesity Surveillance WHO/COSI 2010) a 18 év feletti cukros szénsavas üdítőt fogyasztók átlagos napi fogyasztása 2,9 dl, a 18-34 éves korosztály a legnagyobb fogyasztó, itt a nők átlagos napi fogyasztása 2,4, míg a férfiaké 5 dl (kb 220 kcal), a napi energia-bevitel 7%-a. A vizsgált általános iskolás gyermekek háromnegyede naponta többször, vagy naponta fogyaszt ilyen terméket, melynek mennyisége a 14 éves korra már eléri a napi fél litert. Az iskolai büfék 75%-a árusít szénsavas cukrozott üdítőitalt, több mint fele kólát. Az iskolák egyharmadában van italautomata, melyben a cukros üdítőitalok jelentős arányban szerepelnek.

A cukros üdítők nem alapvető élelmiszerek, könnyen helyettesítők diétás változattal, illetve vízzel, elhagyásuk az étrendből semmiféle kockázattal nem jár az egyén számára, ellenkezőleg bizonyítottan csökkenti az elhízás, a II típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Az úgynevezett HFSS élelmiszerek (High Fat, Sugar, Salt), melyeknek magas a zsír, cukor és sótartalma, nagy az energiasűrűségük, de értékes tápanyagot ugyanakkor alig tartalmaznak, a táplálkozási piramis csúcsán helyezkednek el, azaz minimális fogyasztásuk ajánlott. Ezek az egészségtelen élelmiszerek bizonyítottan növelik az elhízás, cukorbetegség magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulását.

Az egészségesebb élelmiszerkínálat – szakmai kifejezéssel a reformulácó – bármilyen módon történő elérésének haszna népegészségügyi szempontból felbecsülhetetlen: a helyes táplálkozással csökkenthető ugyanis a betegségek előfordulási gyakorisága, és nő az állampolgárok minőségi életéveinek száma.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!