2013. szeptember 26. csütörtök

HUNGARIKUM LETT A TOKAJI ASZÚ

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén jelentette be a bizottság elnöke.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a magyarság kiemelkedő termékei, a hungarikumok gyűjteménye mellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életművét és a fröccsöt.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a bizottság kiválasztotta a hungarikum tanúsító védjegy megalkotására kiírt pályázat nyertesét, akinek alkotása a jövőben védjegyként fog szolgálni. A védjegy a magyar értékeket és csúcsteljesítményt képviseli, az 1100, Kárpát-medencében töltött évet és a magyar alkotásokat képviseli. Továbbá segít a hungarikumok megismertetésében és megjelölésében is fogalmazott. Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta: a választás előtt a beérkezett pályázatokat, javaslatokat a szakbizottságok véleményezték, és azokat tárták a bizottság elé, amelyek megfeleltek a hungarikumok kritériumainak. A négy új hungarikummal a gyűjtemény jelenleg húsz tagot számlál.

Horváth Zsolt értéktár-koordinációs megbízott jelezte, az elmúlt időszakban minden megyében létrejöttek a megyei értéktárak, és az értéktárbizottságok is működnek. A feltáró munkát segíti a Hungarikum Klub mozgalom is, ahol magánszemélyek, baráti társaságok és civil szervezetek kutatják az értékeket, és a helyi és a megyei értéktárba vagy a hungarikumok gyűjteményébe delegálják ezeket tette hozzá. Gyaraky Zoltán, a bizottság titkára újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tavasszal meghirdetett védjegy pályázatra mintegy 370 pályamű érkezett. A többszintű szűrést követően nyolc került a Hungarikum Bizottság elé. Ezek közül választották ki a nyertest, aki Szent Korona 1000 jeligével pályázott. A védjegyet a védjegyszabályzat elfogadását követően vezetik be.

A bizottság ülésén hozott döntésekkel kapcsolatban dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: „Kiemelkedő jelentőségű a város életében és nagy megtiszteltetés, hogy a Hungarikum Bizottság Székesfehérváron ülésezett. A magyar nemzeti értékek kiválasztása és megőrzése fontos feladat, hiszen ezek is erősítik a nemzeti öntudatot. Külön öröm számunkra, hogy a Szent István Emlékévben, Szent István városában meghozott döntés értelmében a védjegyen az a Szent Korona szerepel, amely a város történelmi múltjának fontos része.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András azt is hozzátette, éppen ezért indított közadakozást a város, hogy a Szent Korona hiteles másolata Székesfehérváron maradhasson.

A Hungarikumok Gyűjteményébe eddig az agrár- és élelmiszergazdaság területéről a pálinka és a törkölypálinka, a kulturális örökségek közül a matyó népművészet, a táncház módszer, a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Budapest (a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út), a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, a herendi porcelán, Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, illetve a solymászat került. Természeti környezet kategóriából az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, míg a turizmus és vendéglátás kategóriából a karcagi birkapörkölt gazdagította a hungarikumok körét.

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak: „Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság erdményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungárium Bizottság hungárikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

Fazekas: évszázadok hagyománya ölt testet a hungarikumokban

Csabai kolbász, tokaji aszú, hízott libából előállított termékek, Béres-csepp – néhány termék azok közül, melyeket legutóbb hungarikummá minősítettek. “Egyedi ízvilággal rendelkezik, és egy kultúrát is magában foglal a csabai kolbász, amelyet tegnap hungarikummá minősítettek” – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az M1 Ma reggel című műsorában.

“Ha vásárolunk egy hungarikumot, ahhoz tartozik egy termékleírás, ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a termék tényleg azt az értéket képviseli, ami miatt védelemre érdemesnek tartják, amiben akár évszázadok hagyománya testet ölt” – magyarázta a miniszter. Elárulta azt is, hogy a csabai kolbászt hamarosan védjeggyel is ellátják.

Hungarikumnak számítanak a hízott libából előállított termékek is. Ez egy gyűjtőfogalom, ide tartozik a máj, a tepertő, a hús. Máshol más módszerrel nevelik a libákat, illetve nem tudják kihozni belőle azokat az ízeket, melyet mi megszoktunk – magyarázta Fazekas Sándor, aki szerint ez egyfajta kiállás a magyar víziszárnyastartók mellett.

A tokaji aszú eddig is védelmet élvezett, a többi közt a bortörvényben nevesítették, hungarikummá minősítése azonban egy magasabb védelmet jelent – tette hozzá az agrártárca vezetője, aki elmondta továbbá: bekerült a hungarikumok közé a Béres-csepp is, amely reményei szerint talán megnyitja az utat a biotermékek előtt. Fazekas Sándor a műsorban bemutatott egy védjegyet, amellyel hamarosan ellátják a “kézzelfogható” hungarikumokat.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!