2013. szeptember 12. csütörtök

A MAGYAR FAJTÁK ÉVJÁRATA LEHET A 2013-AS

Az idei időjárást csak a klasszikus magyar fajták bírták jól, így, ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, az tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését – állapítja meg a Varga Pincészet legfrissebb összegzésében.

A tájékoztatás szerint az idén lesznek olyan fajták, amelyekből kiváló borok lehetnek. A Csabagyöngyéből, az Irsai Olivérből már kész, és jól sikerült boraik vannak a magyar borászoknak. De jó minőségű lehet ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is.
Ahhoz azonban, hogy a lehetőségből valóság legyen, szép őszi időre lenne szükség. A mostani csapadékos időjárás már nem hiányzott a szakemberek szerint, de ha jövő héttől október végéig nem esik az eső, akkor sok öröm lehet ebben az idei évjáratban.Más fajtáknál azonban nem ilyen jó a helyzet.
A kemény telet hozó március után hideg tavasz következett, május végén egy erős felmelegedéssel, majd lehűléssel. A kedvezőtlen időjárás a szőlővirágzás időszakára esett, a fajták jelentős részénél a beporzás nem, vagy nem egyszerre történt meg.

Ezért jelentős mennyiségi kiesések vannak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél. A rosszul sikerült virágzáson kívül a szőlőfajták különbözőképpen viselték a szélsőséges időjárási körülményeket. A szokatlan időjárási körülményeket a magyar fajták bírták a legjobban. Ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését – olvasható az évente 11 millió palack bort forgalmazó Varga Pincészet közleményében. Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe – Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkárának korábbi tájékoztatása szerint.
A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívín hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező. Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növény-egészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly.

Forrás: richpoi.hu

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!