2013. április 10. szerda

PÁLINKA HELYETT INKÁBB VODKÁT ISZUNK

2012-ben a hazai égetettszesz-piacon a vodka és a gyomorkeserű is megelőzte a pálinkát – írja a Magyar Nemzet nyomán az [origo]. A változás oka a jövedékiadó-emelés.

Átalakult a szeszes italok hazai piaca a 2011-ben két lépcsőben bevezetett jövedékiadó-emelés után – írja a Magyar Nemzet a Nielsen piackutató társaság felmérésére hivatkozva. A lap szerint a gyártók kisebb alkoholtartalmú termékeket dobtak piacra, hogy tartani tudják a korábbi árakat, vagy magasabb presztízsű termékeket készítenek.

Tavalyelőttig a pálinka vezette a hazai élelmiszer-kiskereskedelemben az égetett szeszes italok forgalom szerinti rangsorát, tavaly viszont a vodka már letaszította az élről, sőt a gyomorkeserű is megelőzte a pálinkát. A változás hátterében elsősorban az áll, hogy a jövedéki-adó megváltoztatása miatt a korábban a Nielsen által a pálinkákhoz sorolt 30 százalékos szilva szeszes italt, most 37,5 százalékos szilvaízű vodkaként forgalmazzák – írja a lap.

A boltokban a vodka, a whisky és a gin forgalma nőtt. A pálinka kiskereskedelmi forgalma értékben 20, mennyiségben 33 százalékkal csökkent 2011 novembere és 2012 novembere között – olvasható a Magyar Nemzetben. [origo]

Az elmúlt napokban látott napvilágot több világpiaci elemzés is, amelyben a nagy márkák, mint például a Bacardi vagy a Smirnoff is kezd visszaesni saját piacán. Bár a kubai még mindig a legkeresettebb a rumok között a világon, de egy filippínó vetélytársa, nevezetesen a Tanduay Rhum már csupán pár kartonnal kevesebbel kapaszkodik a dobogó második fokán. Érdekesség, hogy a Captain Morgan egy negyedik helyre jó, míg a Havana Club mindössze csak hatodik…

Mint tudjuk a koreai dolgoknak kezd elég komoly szerep jutni bolygónk életében és a Psy Gangnam Style-ját követően most egy égetett szesz is az első helyre került valamiben. A Jinro Soju névre hallgató ital büszkélkedhet azzal, hogy 2012-ben a legtöbb palack fogyott belőle a világon!

A második helyen itt is, mint a rumpiacon, egy Fülöp-szigeteki pia, az Emperador brandy áll. Majdnem 6 millió palackkal többet adtak el tavaly belőle, mint a harmadik helyezett vodkából!

A világ legnagyobb, szeszesitallal foglalkozó cége, a Diageo picit foghatja a fejét, ugyanis eddig a dobogó tetején csücsülő italát, a Smirnoff-ot most két “versenytárs” is beelőzte. No komment. Sminroff-ból 2012-ben “csak” 26 millió palackkal fogyasztottunk.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!