2013. április 16. kedd

KEZÜNKBEN A JÖVŐ: AZ ENERGIAITAL, AMI MAGÁT HŰTI

Hűtőszekrény-gyártók figyelem! Itt az igazi ellenség: egy italosdoboz, amely önmagát hűti! A felhívás az italgyártóknak is szólhatna, ugyanis, ha eme szerkezet beválik, előállítása kicsit egyszerűbb, olcsóbb lesz, akkor fel kell kötnie a gatyát mindenkinek, hogy ezzel versenyre tudjon kelni.

A szerkezet igazából roppant egyszerű. Nyilván majdnem mindenki csavart már be patront a szódásszifonba, és érezte, hogy a patron jéghideggé vált: a nyomáscsökkenés hőmérséklet-csökkenést idéz elő. Itt is ez történik, a fémdoboz belsejében lévő magasnyomású szén-dioxidot tartalmazó henger tartalma a doboz alján lévő gomb megnyomására kiszabadul. Az eredmény: félliternyi ital 2-3 perc alatt 17 C foknyit is hűlhet. 15-20 évvel korábban már próbálkoztak hasonlóval, de az akkor kipróbált freongázos megoldás súlyosan környezetromboló hatású volt. A CO2-t alkalmazó technológiát 2012-ben bevezető angol Joseph Company elsőként prémium energiaitalát dobta piacra ilyen csomagolásban.

A módszer ma még viszonylag drágává teszi a terméket, viszont a hűtők kiváltásával nagymértékben csökkenhet a CO-kibocsátás. A szakértők szerint csak idő kérdése a technológia robbanásszerű terjedése; a fordulópont akkor jön majd el, amikor alkalmazásának terjedésével ára addig a pontig csökken, amelyen az üdítőitalos és sörös óriáscégek már vállalhatónak tartják költségeit.

A West Coast Chill névre hallgató cukormentes, koffeinmentes energizáló ital designja és egyben doboza kicsit hajaz a Monster kinézetére, azonban az alján található “fagyasztó” gombról könnyen észrevehető, hogy ez az újhullámos energiaital.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!