2013. március 18. hétfő

A NAGY JÉGKOCKA TESZT

Nem is olyan rég volt, hogy kis szürke kockák fotói járták körbe a netet, ezzel az aláírással: “itt a legújabb kütyü, ami lehűti, de nem vizezi fel a piád!”. Mára az italos iparban nagy trenddé vált a jégkocka-alternatívák kifejlesztése, hogy minél élvezhetőbbé tegyük kedvenc szeszeink fogyasztását.

Vajon tényleg működnek? Miért is van erre szükség?

A jégkocka ugye úgy hűti az italt, hogy beleolvad a fagyott víz a pohárba és ez elkeveredik a benne lévő nedűvel. Ezáltal a kedvenc viszkink vagy vodkánk, vagy bármely bódító hatású italunk veszít erejéből, ízéből, hatásából (embere válogatja, kinél melyik tényező a fontos…). Nos, vajon tényleg képesek ezt pótolni a jégkocka-utánzatok?

A szürke kis kockák, amikről fent említést tettünk, Whiskey Stones néven ismeretesek. Nincs bennük semmi ördöngős, egyszerű habkő kockák, amelyeket bedobsz a frigóba pár órára és máris olvadásmentes jégkockaként szuperálnak.

Az újonc a csapatban, a Tilt Chilling Sphere névre hallgató kütyü, amely nem más, mint egy fémből készült gömb. Viszont extraként hozzá tartozik egy kis “horgászbot”, amellyel könnyedén tudjuk bedobni, illetve kihalászni eszköznket poharunk aljáról. Mutatós cucc, ami szintén a mélyhűtőben eltöltött órák alatt veszi fel italhűtő képességét.

Eme három versenyző: a hagyományos jégkocka, a habkő kocka és a fémgömb hivatott most megmérettetni a Nagy Jégkocka Teszten, amelynek célja kideríteni, hogy melyik piahűtő metódust válasszuk következő italozásunk során!

Íme a kísérlet:

3 egyforma pohárba kitöltöttünk két-két-két cent 40% alkoholtartalmú vodkát (nem is kommersz, de nem is Ciroc…). A vodka előzőleg természtesen hűtetlen állapotban pihent, amelynek köszönhetően szobahőmérsékletű, azaz cca. 21 Celsius fokú volt.

A három pohárba egyszerre helyeztük el a 3 féle “fagyasztó eszközt”, majd 1 perc, 5 perc, 10 perc és 20 perc után mérjük meg egy hőmérővel az italokat. Íme az eredmények:

JÉGKOCKA (1 darab)

 • 1 perc után: 12,5 Celsius
 • 5 perc után: 11 Celsius
 • 10 perc után: 10 Celsius (a kocka már majdnem felolvadt)
 • 10 perc után:  9,5 Celsius (a kocka teljesen felolvadt)
WHISKEY STONES (3 darab)
 • 1 perc után: 13,5 Celsius
 • 5 perc után: 14,5 Celsius
 • 10 perc után: 16 Celsius
 • 20 perc után: 17,5 Celsius
CHILLING SPHERE (1 gömb)
 • 1 perc után: 15 Celsius
 • 5 perc után: 9,5 Celsius
 • 10 perc után: 8 Celsius
 • 20 perc után: 7,5 Celsius

 A diagramban Fahrenheit-ben szerepelnek az értékek.

Konklúzió:

Nyilvánvalóan a legegyszerűbb módja az italunk hűtéséhez a jégkocka használata. A hőmérős vizsgálat bizonyítja, hogy hamar lehűti és tartósan hidegen tartja italunkat. Igaz, amiért a helyettesítőket is megalkották még mindig fent áll, azaz az idő múlásával vizezi az italunk… Azonban a mai gazdasági helyzetben a leghatékonyabb termék. Egy köbméter hidegvíz piaci ára ma Magyarországon olyan 650 Forint körül mozog, amelyből kb. 100.000 darab normál méretű jégkocka készíthető… A suliban a jégkocka teljesítményért egy ötös alát adhatunk.

A habkő kocka, azaz a Whiskey Stones kritikán alul teljesített! A heteking a mélyhűtőben csücsült kockák igaz, hogy hamar kifejtik a hatásukat italunkon, de ugyan olyan hamar el is vesztik hűtőerejüket. Kb. 15 perc után már dobálhatunk új kockákat a poharunkba, ha hűteni szeretnénk a vodkánk. Igaz, hogy a habkő nem vizezi a piánk, de az illatával talán még jobban ront a helyzeten! Ugyanis a mélyhűtő egyéb tartalmának (halak, húsok, zöldségek) illatanyagát sikeresen magába szívja a bent töltött napok folyamán! Mindezért a gagyi hűtőeszközért a webáruházakban 4 ezer forint körüli összeget vagyunk kénytelenek fizetni és ezért egy 10 darabos szettet kapunk a kövekből… Borzalom! Ülj le, egyes!

A fémgömb a teszt szerint a legjobb hűtőeszköz, amivel mostanság az italunkat hűthetjük. Hamar kifejti hatását és még az idő múlásával is egyre hidegebb és hidegebbé teszi italunk. A gömb előnye lehet továbbá, hogy ha nem csak kétcent vodkát, hanem egy teli pohárnyi long-drinket akarunk hűteni, akkor a nagy felület még jobban kifejti hatását. Plusz a habkővel ellentétben ez mélyhűtőszag-álló. Egy problémája van a Tilt Sphere-nek, mégpedig az ára. Itthon még nem nagyon fellelhető, csak külföldi webáruházak polcain juthatunk hozzá és igen borsosan mérik: cca. 6-7000 Forint egy gömb… A suliban ő a kitűnő tanuló. Ötös.

Az ismeretanyagot és a képeket a Drinkhacker.com blog szolgáltatta.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!