2013. március 14. csütörtök

INDUL A PÁLINKAHÁBORÚ!

Iktatták az európai bíróságon a házi pálinkafőzés adómentességének ügyét, amelyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen – közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási fórum.

Az egyes eljárási cselekmények időzítéséről, azon belül arról, hogy mikor tartanak tárgyalást az ügyben, egyelőre nem született döntés.

Az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye – egyben az EU-jog tiszteletben tartásán hivatalból őrködő testület – február 21-én határozott úgy, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt.

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.

A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket – hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság.

A magyar nemzetgazdasági tárca a döntést követően jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, és Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

A luxembourgi székhelyű európai bíróság elé utalása az ügynek az utolsó lépés a kötelezettségszegési eljárásban. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Idén februárban azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket. (MTI)

Na de ugye téged sem rettent el ez a hír attól, hogy egy kis szívmelegítőt igyál ebben a télies időben? Rendelj pálinkakínálatunkból és díjmentesen házhoz szállítjuk neked kedvencedet Budapest területén belül!

Kapcsolódó cikkeink:

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!