2012. december 17. hétfő

MEGVANNAK 2013 MAGYAR BORAI

Hét magyar bor nyerte el a 2013-as év külügyminiszteri bora címet. Mint a múlt csütörtöki budapesti eredményhirdetésen bejelentették, a megmérettetés legjobb tételei képviselik majd a magyar borkultúrát a Külügyminisztérium hazai és nemzetközi rendezvényein.

A tárca fontos feladatának érzi, hogy Magyarország jó hírét erősítse külföldön, ennek egyik legjobb eszköze a kiváló magyar borok bemutatása a diplomáciai rendezvényeken – mondta el az eredményhirdetésen a külügyminiszter.

Martonyi János hangsúlyozta: a magyar bor lassan visszaszerzi régi hírnevét, fontos azonban, hogy a hazai bortermelők ne mennyiségben, hanem minőségben igyekezzenek versenyre kelni a nemzetközi mezőnnyel.

A pezsgők közül a Garamvári Szőlőbirtok 2005-ös Prestige Brut cuvée-je nyerte el a miniszter bora címet, a könnyű fehérborok kategóriában Csetvei Krisztina Kő-Papír-Olló 2011-es somlói olaszrizlingje lett a legjobb, míg a testes fehérborok közül a Szeremley Borgazdaság 2009-es kéknyelűjét választotta a zsűri.

Rosé kategóriában egy nevezett tétel sem kapta meg a címet, a könnyű vörösbor kategória legjobbjának az Eszterbauer Pincészet 2011-es Nagyapám kadarkája bizonyult, míg a testes vörösek közül Tiffán Ede és Zsolt Ördögárok-dűlőből származó 2008-as Elysium merlot-jának jutott az elismerés. A késői szüretelésű tételek közül a zsűri választása Demeter Zoltán 2004-es Főborára (furmint-hárslevelű házasítás), míg az aszúk közül a Royal Tokaji 2006-os Mézes-Mály hatputtonyosára esett.

“Mind a hét bor tökéletesen megfelel a kívánalmaknak” – hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Martonyi János, aki kiemelte a nagyszerűen teljesítő magyar fajtákat. “A hungarikumnak számító kéknyelűből a világ egyik legjobb fehérbora készül, ha jól csinálják. Ez az egyik személyes kedvencem” – árulta el.

A külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy ifjúkorában a kadarka még olcsó tömegbornak számított, mára azonban különleges minőségű tételek is készülnek a szőlőfajtából. Tiffánéké ma az egyik legjobb magyar vörösbor a mára nemzetközi szinten is igen erős mezőnyből, Tokaj pedig a világ élmezőnyéhez tartozik – hangsúlyozta a diplomata.

Gál Helga, a minisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója az MTI-nek elmondta, hogy második alkalommal választottak hasonló eljárással miniszteri borokat. A zsűri döntésébe sem Martonyi János, sem Gál Helga vagy a tárca egyéb képviselője nem szólt bele, a tanácsadó azonban úgy vélte, rendkívül erős mezőny állt össze.

“Mészáros Gabriellával, a zsűri elnökével némileg hiányoltuk a nevezett borok közül a jó bikavéreket, ahogy kékoportóból és kékfrankosból is kevés erős tétel érkezett” – tette hozzá a szakember, kivételként megemlítve azonban Garger Imre vaskeresztesi és Karner Gábor Vitézföldi (mátrai) kékfrankosát.

A miniszteri borokkal együtt a bíráló mintegy negyven tételt választott ki, amelyek 2013-ban a hazai diplomáciai rendezvényeken és a külképviseleteken reprezentálják a magyar borkultúrát. (MTI)

Webshopunk jobbnál jobb magyar borokat kínál. Rendeld meg tőlünk INNEN és mi fél óra alatt házhoz visszük neked, Budapest területén belül díjmentesen!

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!