2012. augusztus 7. kedd

ÖRÜLÜNK! SZÁRNYAL AZ OROSZ VODKAGYÁRTÁS

Tíz éves termelési rekordot döntöttek júniusban az orosz szeszfőzdék. Amint a St. Petersburg Times írta, az orosz vodkagyártók 96,1 millió liter égetett szeszt állítottak elő, 47 százalékkal többet, mint a tavalyi év júniusában.

A brandy gyártással kapcsolatban a lap csak azt írja, hogy a kiszállított mennyiség 80 százalékkal nőtt, kiemeli ugyanakkor, hogy a hatodik hónapban 68,3 millió liter bort palackoztak. Ez éppen kétszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek. Noha a szeszipar fő szezonja az év utolsó két hónapja szokott lenni, most azért ugrott meg a termelés, mert a gyártók “optimalizálni” óhajtották profitjukat. Július elsejétől ugyanis emelkedett a szeszes italokra kivetett jövedéki adó, és a helyiek különös bánatára, az emelés leginkább a vodkát sújtotta. Az adóemelés óta fél liter vodka után az eddigi ötvennel szemben összesen 60 rubel (420 forint) adóra számíthat a költségvetés.

Nem is csoda, hogy nagyban virágzik a hamisítás. A kelet-szibériai rendőrség a közelmúltban bukkant egy 30 ezer palackos szállítmányra: a fél literes üvegeken hamis adójegy is volt. A csitai rendőrség szerint a teherautó a Burját Köztársaságból érkezett és a 15 ezer literes szállítmány értéke eléri a 3 millió rubelt (21 millió forint). A csempészek ugyanis 50 rubelt kapnak palackonként, amit a kiskereskedő orgazdák már százért adnak a boltban.

A szeszhamisítás évtizedek óta komoly gond Oroszországban. Hivatalos statisztika szerint tavaly az ilyen italok miatt 12 ezer ember halt meg az országban, de hét éve még 45 ezer esetet regisztráltak. Az orosz szövetségi statisztikai szolgálat szerint a zugfőzdék 23-27 százalékos piaci részesedést tartanak a kezükben, és a rendőrség tavaly 305 ezer liter fináncmentes szeszesitalt foglalt le.

(Világgazdaság Online)

Kedvet kaptál egy kis vodkázáshoz? Vagy nincs mivel leöntened a gumicukrod? (kapcsolódó cikk)
Ne késlekedj! Rendeld meg kedvenc vodkád webshopunkon keresztül ITT!

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!