2012. augusztus 28. kedd

MÁSNAPOSSÁGŰZŐ TRÜKKÖK A NAGYVILÁGBÓL

A világjárók nyilván tudják ahány kultúra, annyi féle nemzeti ital. Nem hiszem, hogy sokunk nem azzal indítja nyaralása első estéjét, hogy bele kóstoljon a ‘lokál drinkbe’. Ezek a néha embert, garatot, gyomrot próbára tevő nedűk tudnak nagyobb mennyiségben über brutál másnaposságot előidézni, amivel ugye halálra is gázoljuk nyaralásunk második napját.

Nyugi! A másnaposság olyan, mint a helyi ital: mindenhol van rá háztáji orvosság is!

Íme egy olyan lista, amely bolygónk 19 tájáról kínál nekünk néha sokkoló, gusztustalan, esetenként megkönnyebbülést hozó receptet a gyilkos másnap megszűntetésére.

1. Ókori Róma

Kicsit távolról indítjuk a sort, az ókori Rómába kalauzoljuk az olvasót. Köztudott, hogy az ős hódítók kedvelték a bort, s eme ital körül minden tudományt igyekeztek a tökéletesre fejleszteni. Nincs ez másként a másnaposság kiűzésével sem. Van az a mondás, hogy “Kutyaharapást szőrivel!”, amelyet a rómaiak kicsit átértelmeztek és inkább így jellemezhetnénk: “Madárcsípést tollával!”

Egy római papírtekercs erről a kúráról ír: végy egy sárga kanárit, süsd meg forró olajban, majd ezzel csillapítsd gyomrod baját, melyet előző esti bortól kaptál.

Fincsi mi? :-) Arról nem ír a fáma, hogy szegény kis kanárit tollastul, bőröstül fogyasszuk, de gyanítjuk hogy ha a szükség úgy hozta és hamar kellett cselekedni a másnap ellen, akkor egyben csúszott le a madárka hős római katonáink torkán…

2. Namíbia

A másnap reggelt Namíbiában nem is kezdhetik másként, mint stílusosan “Kafferbivaly Tejjel” (Buffalo Milk). Tippelj mi nincs az italban?! A kaffer teje.

A frappáns nevű ital összetevői a következők: tejföl, barna rum, fehér rum, krémlikőr, tejszín. “Bikaharapást szőrivel!!”… Nem az a kimondott paradicsomlé, ásványvíz kúra. A tejes lőré tetejét ráadásként megszórják egy jó nagy adag kristálycukorral, hogy ne sugárba hányd ki az egészet, csak később járkálj 5 percenként a sárkunyhó mögé…

3. Puerto Rico

A puerto rico-iak egy egészen egyszerű végénél fogták meg a dolgot. Az a tanács, hogy a mulatozás estéje előtt egy szelet citrommal vagy zöldcitrommal (lime) dörzsöld be a poharazós kezed hónalját (poharazós kéz – amivel a piát magadba döntöd).

Néhány gondolat e kapcsán:

  • Kizárt, hogy ez működjön. Habár tetszetős ötlet, de kb. zéró tudományosság rejlik mögötte. Igaz egyszer vizsgálták a citrom izzadásgátló hatását, de kétséges, hogy ez az italozás során is segítségünkre lehet.
  • Miért csak a poharazós kar hónalja? Mi van ha kétkezes az illető?
  • Létezik egy ilyen ugratás, amikor valaki ráveszi az idióta spanját, hogy kenje be a hónalját citrommal, de ennek max. az első gondolatban felmerült izzadásgátlás lehetett a célja.

Puerto Rico, másnaposságűzésből egyes alá.

4. Japán

Ha Japánban jársz és mondjuk Tokióban mulattál, biztos hogy lecsúszott a torkon pár kupica meleg szaké. A japán poháremelgetők egy érdekes gyümölccsel próbálják magukat átsegíteni a nehéz napon. Egy a szilvára vagy sárgabarackra hasonlító csonthéjast képzeljünk el, amit umeboshi-nak hívnak. Az különlegesség benne, hogy ez egy szárított gyümölcs, ami ráadásként sózott! Pffeeejj… Hogy az ízeket fokozzák, vannak akik a kis gyümit beleáztatják egy pohárka zöldteába és egyben megisszák a kotyvalékot. Utazók, akik próbálták, rettegve beszélnek róla, még az európaibb szájnak gyártott umezuke gyümölcsről is, ami direkte lájtosabb verziója a umeboshi-nak.

Igaz, ami igaz, ebben végre van egy kis kémia is, mivel a sózott gyümölcs segít a szervezetnek az elveszett elektrolitokat pótolni, de képzeljük el mit tehet az amúgy is háborgó gyomrunkkal?!

5. Németország

Tele a tank DAB-bal? Támad a malátás másnap? Itt az ideje a “katerfrühstück”-nek, azaz a másnapos reggelinek. Egy holdvilág nagyságú tányéron szolgálják fel Dortmund étkezőiben a “német sushit”: uborkát és hagymát tekernek sózott, ecetes heringfilé közé. A németek erre esküdnek, mint a macskajaj legtutibb ellensége. Háát, egy átsörözött éjszaka után, üres gyomorra … lehet lenne baj, de még azt is elképzeljük, hogy beválhat a cucc!

6. Kanada

Óóó, Kanaadaa! – szól a himnusz. A kanadai viszkik földjén óvatosnak kell lennie a fáradt utazónak, nehogy az aranysárgás nedűk valamelyike leterítse lábáról, vagy akár egy egész napra ágyhoz szögezze. Az biztos, ha mégis “bele esnénk a kútba”, akkor egy egészen emberi, sőt kívánatosnak mondható étekkel csillapíthatjuk a macskajajt a juharlevelesek háza táján: egy teli tál vékonyra szelt sültkrumplit nyakon öntenek kanadai sajtszósszal, ínyenc mártással és egy kis borsmártással. Ááá, ez valójában nem olyan finom, mint ahogy hangzik. Állítólag sokkal finomabb! Ha Kanadába tévedne valaki, akkor annak ezt bátran ajánljuk. Persze semmi akadálya a tesztsütésnek itthon, de ez esetben meghívót kérünk a kajálásra! :-)

7. Szicília

Csak három szó: Szárított, Bika, Pénisz. Megkóstolnád? Na ezt nevezzük mi durva trükknek! A régi szicíliaiak pedig ezt csak így csinálták: reggelre kiürültek a vörösboros hordók, fogták magukat, felmentek a padlásra és szárított bikacsököt rágcsálva múlatták a másnap keserves perceit. Úgy gondolták, hogy ezzel nem csak a fejfájást, de a férfiasságukat is gyógyítják, sőt mi több! Ez hozza meg csak igazán a hepajkodáshoz a hangulatot! Érdemes lehet kipróbálni, talán van is az a szint, ami után másnap nem is tartod vészesnek, hogy egy péniszt rágcsálva töltöd el a napod.

8. Haiti

Ha Haiti, akkor jöjjön egy kis voodoo! A szigeten a fekete mágia hívők elég keményen lépnek fel a másnapjukkal szemben: 13 fekete parafadugót dugnak az üvegbe, amelyből előző este kortyolgattak… Ehhez nem is tudunk mit hozzáfűzni. Voodoo people. :-)

9. Az Ókori Görögök

Ugye pár sorral feljebb szóltunk a kanárizabáló római “barbárokról”. Most jöjjenek a görögök, akik szintén a hardcore variációkat kedvelik. Másnap reggelire birkatüdőt és bagolytojást fogyasztottak. Még a bagolytojás csak csak, tojás az tojás, na de a birkatüdő. Ja és azt eddig nem is említettük, hogy ha kemény, herkulesi akartál lenni, akkor mindezt nyersen toltad az arcba. Na köszönjük, ezt valószínű sose fogjuk kipróbálni.

10. Írország

Az íreknél egy legenda szól arról, hogy mit tégy az átmulatott éjszaka után szervezeted regenerálására. A képlet egyszerű, ásd el magad nyakig a folyópart homokjában. Mint tudjuk Írország nem híres a strandolós klímájáról, úgyhogy egy nedves, folyóparti homokágy nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek. Mondjuk az tuti, hogy hasonlóként hat, mint ha vennénk egy hideg zuhanyt: felébreszt és beindítja a vérkeringést. A fejfájást csillapító hatásában már kissé kételkedünk, de hasznos kis akció lehet, ha már kezd kifogyni másnapűző kellékeink tárháza.

Ezzel trükkjeink első fejezetének végéhez értünk. Kérünk mindenkit, hogy csak saját felelősségre próbálja ki a fent felsorolt gyógymódok bármelyikét, akkor is legyen vele valaki, aki átsegíti a nehéz pillanatokon. :-)

Folyt. köv!!!

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!