2012. június 26. kedd

BORSZERDÁK A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN

Júliusban több borvidék mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria által meghirdetett, Borszerdák elnevezésű sorozatban a Budavári Palotában.

Az egri, a villányi, a balaton-környéki és a pannonhalmi borvidékek mutatkozik be július 4. és 25. között a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) által meghirdetett, Borszerda elnevezésű sorozatban a Budavári Palota panorámateraszán.

“A jó bor kulturális élményt is jelent. Eger, Pannonhalma, Villány, a Balaton ízei mellett hangok, képek villannak föl, hiszen a szép bor maga is egy szellemi kaland” – olvasható a Nemzeti Galéria MTI-hez eljuttatott közleményében. Az MNG tájékoztatása szerint az érdeklődőket az egyes borvidékek ízvilágához, hangulatához, kultúrájához kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel és kamarazenei koncertekkel várják négy szerdán 18 és 22 óra között.

Július 4-én a St. Andrea és az Orsolya Pincészetek borain keresztül Eger, avagy “a magyar Burgundia” mutatkozik be a budai várban, miközben a látogatók elsősorban az MNG középkori gyűjteményéhez kapcsolódó programokat élvezhetnek.

A következő szerdán Villány, konkrétabban a Sauska Pince borai lesznek a középpontban, a programok, tárlatvezetések pedig leginkább a magyar impresszionizmust és a korszak nagy mestereinek – Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar – művészetét járják körül.

Július 18-án a dél-balatoni Konyári Pincészet a Borszerda vendége, a látogatók pedig Szőnyi István, Bernáth Aurél, Egry József, valamint Munkácsy Mihály festményeiben gyönyörködhetnek az MNG vezetései során. A záró Borszerda a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borain és a Nemzeti Galéria gyűjteményének barokk, illetve kortárs művein keresztül a hagyomány és a modernitás viszonyát vizsgálja. A sorozat részletes programját a mng.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Júliusi Borszerdák:

Szeretne kicsit kiszakadni a hétköznapokból, meginni egy pohár bort, gyönyörködni a magyar festészet remekműveiben, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Munkácsy Mihály, Fehér László műveiben és élvezni a naplementét a Budavári Palota panorámateraszáról? Akkor jöjjön el a Magyar Nemzeti Galériába, júliusban minden szerdán este 6 és 10 óra között!

Egyedülálló helyszín a város felett, csodálatos panoráma, izgalmas borok, különleges sajtok, kiállítások, tárlatvezetések és kamarakoncertek.Júliusban négy héten keresztül minden szerdán este 18-22 óráig várja az érdeklődőket a Budavári Palota panorámaterasza!

2012. július 4. szerda
Eger – avagy a magyar Burgundia

Eger borvidékének adottságai a szakemberek szerint szinte teljesen azonosak Burgundia sajátosságaival. Burgundia, az ősi bortermelő kultúra mellett a középkori művészetnek is egyik európai központja volt. Ezen az estén az egri borok élvezetét a középkor remekművei, a Magyar Nemzeti Galéria Trónteremében található késő gótikus szárnyasoltárok teszik igazán felejthetetlenné. A középkori szárnyasoltáraink művészete című tárlatvezetésen ezekkel a lenyűgöző alkotásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A vendégek a St. Andrea és az Orsolya Pincészet borait kóstolhatják meg.
A sajtkülönlegességekről a Bükki Sajt gondoskodik.

18.00 Tárlatvezetés a Hősök, királyok, szentek című kiállításban
18.00 English guided tour – Hungarian Art Nouveau
18.30 A gödöllői iskola, avagy a középkor újjászületése – Kőrösfői Kriesch Aladár művészete
19.00 A középkori szárnyasoltárok művészete
20.00 English guided tour – Highlights of Hungarian Art
20.30 Szecessziós törekvések Magyarországon
21.00 A középkori szárnyasoltárok művészete

A teraszon a jó hangulatról a Csemer Boglárka &
Petruska András Duo gondoskodik.

2012. július 11. szerda
Villány – Mediterrán ízek és hangulatok

A villányi borvidék Magyarország legdélebbi fekvésű borvidéke. Ha a táj festészeti megfelelőjét keressük, a szelíd és derűs nagybányai impresszionizmus napfénytől izzó alkotásait kellene megneveznünk. Tárlatvezetésünk középpontjában is a napfény áll: A magyar impresszionizmus festészetével, azaz Ferenczy Károllyal és pályatársaival ismerkedünk meg.

A vendégek a Sauska Pincészet borait kóstolhatják meg.
A sajtkülönlegességekről a Bükki Sajt gondoskodik.

18.00 A magyar impresszionizmus festészete
18.30 Ferenczy Károly, a napfény festője
19.00 Tárlatvezetés a Hősök, királyok, szentek című kiállításban
19.30 Csontváry Kosztka Tivadar – a Napút festője
20.00 English guided tour – The Hungarian Impressionism
21.00 A magyar impresszionizmus festészete

Zene: Szűcs Gabi – Summer swing

2012. július 18. szerda
Balaton – “Nézz az égre, s meglátod a Balatont; nézz a Balatonra, s meglátod az eget.”

A dombokkal szegélyezett Balaton ideális bortermő vidék, hiszen a tó – a visszaverődő napsugárzás és az őszi pára miatt is – jótékonyan hat a szőlő érésére. Ebben a régióban Magyarország legrégibb bortermelő területei találhatók. Mindannyiunknak számtalan kellemes élménye kötődik a Balatonhoz: a csodálatos táj, a selymes víz és az önfeledt kikapcsolódás. Most újraélheti Szőnyi István, Bernáth Aurél, Egry József festészetén keresztül.

A vendégek a Konyári Pincészet borait kóstolhatják meg. A sajtkülönlegességekről a Bükki Sajt gondoskodik.

18.00 Egry József Balaton-képei
18.30 Bernáth Aurél és a Riviéra
19.00 Szőnyi István és a tájképfestészet
20.00 English guided tour – Highlights of Hungarian Art
21.00 Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa

Zene: Bencze Alma & Novai Gábor duó

2012. július 25. szerda
Pannonhalma

Ezeréves hagyomány, különleges technológia. A Pannonhalmi-dombság keleti, délkeleti lejtőin a római kor óta termesztenek szőlőt. Egyes felvetések szerint honfoglaló őseink virágzó szőlőskerteket találtak a sokorói dombokon. Ahogyan Pannonhalmán egymás mellett jelenik meg a tradicionális és a modern, tárlatvezetéseink középpontjában is a barokk kor és a kortárs művészet alkotásai állnak.

A vendégek a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borait kóstolhatják meg. A sajtkülönlegességekről a Bükki Sajt gondoskodik.

18.00 Bogdány Jakab, avagy egy portréfestő Angliában
18.30 Kortárs művekről – érthetően
19.00 Mányoki Ádám: miről árulkodik egy porté?
19.30 Szentek – Tárlatvezetés a Hősök, királyok, szentek című kiállításban
20.00 English guided tour – Hungarian Contemporary Art
21.00 Csendéletek – vajon tényleg csendesek?

Zene: Horváth Péter, klarinét és Gincsai Beáta, zongora

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!