2012. május 21. hétfő

TRÜKKÖZNEK A DOHÁNYOSOK A SZIGORÚ SZABÁLYOK MIATT

Bár a hatóságok arról számolnak be, hogy működik a törvényi szabályozás, és negyedére esett vissza a szigorított dohányzási szabályokat megszegők aránya április eleje óta, a jelek szerint a trükközők is elkezdtek taktikázni az öt méteres szabállyal.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzik a hatóságok, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Azóta a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Csaknem negyedére esett vissza a szigorított dohányzási szabályokat megszegők aránya április eleje óta, a bírságolásra vonatkozó türelmi idő lejárta után – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt héten. Míg a 2012. január 2. és március 31. közötti ezer ellenőrzés során átlagosan 53 szabálytalanságra hívták fel a figyelmet a közegészségügyi felügyelők, addig áprilisban már csak 14 kifogás jutott ugyanennyi vizsgálatra. A jogsértések miatt várhatóan 3,7 millió forint bírságot szabnak ki a hatóságok.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézeteinek felügyelői az elmúlt hónapban több mint 6700 egységet kerestek fel az országban, ebből 1150 ellenőrzést a türelmi időszak lejártát követő első napon, április elsején tartották. Kiemelt figyelmet fordítottak a szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek és a közforgalmú intézmények vizsgálatára, de a legtöbb alkalommal munkahelyeken vizsgálták a nemdohányzók védelméről szóló törvény szabályainak betartását.

A legtöbb szabálytalanságot a közterületeken tapasztalták, ezer ellenőrzésre átlagosan 125 kifogás jutott. Emellett az átlagosnál több volt a probléma a szállodákban, valamint a szórakozóhelyeken és vendéglátó-ipari egységekben is. Gyakori szabálytalanság, hogy hiányoznak a tilalmat jelző táblák, és az, hogy egyes közforgalmú intézményekben, munkahelyeken, szórakozóhelyeken, vendéglátó-ipari egységekben nem jelöltek ki dohányzóhelyet.

Beregszászi Tímea, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője a napokban arról a vizsgálatról számolt be, amelyben a jogszabály életbe lépése előtt, majd utána vizsgálták a zárt közösségi helyek levegőjének minőségét. Mint mondta, Budapest különböző típusú vendéglátó-ipari egységeiben vizsgálták szállópor-tartalom dohányfüstrészecskéinek mennyiségét. Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a dohányzást tiltó rendelkezések után jelentősen javult a levegő minősége.

Az öt méteres szabályt a trükközők is megtalálták maguknak

A rendőrség csütörtökön a honlapján tett közzé egy érdekes esetet, amellyel arra hívják fel a szórakozóhelyek üzemeltetőinek figyelmét, hogy trükközni is lehet azzal a szabállyal, mely szerint a zárt vendéglátóhelyeken nem, csak bejáratuktól öt méterre lehet dohányozni.

A Miskolci Rendőrkapitányság tulajdon elleni szabálysértés miatt indított eljárást három férfival szemben. Az elsődleges adatok alapján a három férfi szerdán, a délutáni órákban egy miskolci bárban több mint 30 ezer forint értékben fogyasztott, jellemzően rétest és túrós buktát, illetve több doboz dohányárut is rendeltek. A társaság cigarettázás ürügyén kiment a szórakozóhely elé, majd fizetés nélkül távoztak.

A vendéglátóhely alkalmazottai azonban felfigyeltek a trükkre, így egyikük követte őket, időközben pedig értesítették a rendőrséget. Ennek eredményeként a járőrök a helyszíntől három villamos megállónyira elfogták a szabálysértőket. Egyiküknél például hat túros buktát találtak a rendőrök míg társánál három doboz cigarettát. A Miskolci Rendőrkapitányság szabálysértési őrizetbe vette a három férfit, akik szerepét és felelősségét a gyorsított bírósági eljárás fogja tisztázni.

A budapesti szórakozóhelyeken is történtek már hasonló próbálkozások, azaz a vendégek – még a végszámla kifizetése előtt – kimentek dohányozni a bejárat elé, majd a helyzetet kihasználva megpróbáltak fizetés nélkül távozni. Úgy tudjuk, az is előfordul ilyenkor, hogy egy-egy vendég “véletlenül” a kezében lévő pohárral indul útnak. A helyzet kezelésére egyre több vendéglátóhely vezeti be azt, hogy a rendelés elfogyasztása előtt kéri a vendégektől a számla kiegyenlítését, még akkor is, ha pincéres kiszolgálással üzemelnek.

Kint van a zaj

Az utcára szoruló dohányosok miatt a szórakozónegyedekben egyre nagyobb a zaj, a járdákon néha nem lehet közlekedni, és van, ahol a lakók arra panaszkodnak, hogy a füst az ő ablakukon száll be. A kocsmák tulajdonosai igyekeznek betartani a törvényt, de ők is számítottak arra, hogy az új helyzet új konfliktusokat szül. Az ÁNTSZ csak a törvény betartását ellenőrzi, ezért azt ajánlja, egyezzenek meg egymással a lakók és vendéglátósok. Az önkormányzatok egyébként akár egyes utcákon és tereken is megtilthatják a dohányzást.

Április elseje óta egyik szórakozóhelyen sem lehet rágyújtani, a dohányosok a kertekbe, teraszokra és az utcára szorulnak. Számos olyan hely van Budapesten, amely előtt emiatt állandó tumultus alakult ki. Bár a szórakozóhelyek általában gondosan ügyelnek arra, hogy a vendégek csak a kijelölt helyen, a bejárattól öt méterre dohányozzanak, az új helyzet új konfliktusokat szül. A kocsmák közelében lakók arra panaszkodnak, hogy nem lehet rendesen közlekedni a járdán, éjszaka nagyobb a zaj az utcákon, sőt a jó idő beköszöntével a füst is beszáll a nyitott ablakokon.

A helyzet kezelésére különböző módszereket próbálnak ki az intézmények üzemeltetői, a 400 és a szomszédos Mika Tivadar Mulatóval közösen egy csendbohócot alkalmaz, aki megkéri a vendégeket, hogy ne hangoskodjanak és megmutatja nekik, hol szabad dohányozni. “Várható volt és így is lett: mostantól a buli már nem bent van, hanem kint”, tapasztalta a Mika tulajdonosa. Kápolnai Gábor szerint viszont megdöbbentő, hogy az emberek milyen fegyelmezetten veszik tudomásul az új szabályokat. Rövid idő alatt bebizonyosodott az is, hogy bent a füstmentes helyen a vendégek is jobban érzik magukat és a személyzetnek is jobb így dolgoznia.

Az ÁNTSZ nem az utcai zajjal foglalkoznak, ők azt nézik, hogy a vendéglátóhelyek betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, és a vendégek a kijelölt dohányzóhelyeket használják-e. Ettől függetlenül már hozzájuk is érkeztek panaszok a dohányosok utcai hangoskodása és a szálló füst miatt, közölték kérdésünkre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóirodáján.

Az ilyen konfliktusok kezelése elsősorban a vendéglátó egységek és a közelben élők együttműködésén múlik, hiszen ez a dohányzáson kívül sok más tekintetben is kompromisszumot igényel, ajánlották megoldásként az ÁNTSZ-nél.

Forrás

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!