2012. május 31. csütörtök

HAZAI ÉS KÜLFÖLDI SÖRÖK KÓSTOLÓJA A FŐZDEFESZTEN

Péntektől vasárnapig ismét vár benneteket a Főzdefeszt. A Palotanegyed legszebb terein, a Mikszáth téren és a Szabó Ervin téren kóstolhatjátok meg a hazai kézműves söröket, és a vendégországok különlegességeit. A helyi vendéglátóhelyek sörhöz illő menüvel készülnek, a hangulatot pedig utcazenészek muzsikája fokozza.

A nyár első három napján ismét vár benneteket a Főzdefeszt, ahol megkóstolhatjátok a már ismert és a legújabb kézműves hazai söröket. A helyszínen huszonegy kiállító várja, hogy bemutathassa számotokra portékáját.

Több újdonság is vár rátok. Megízlelhetitek a miskolci új brewpub, a Zip’s Brewhouse termékeit. A dombóvári Kissler fügés sörét, a Békésszentandrási Sörfőzde vilmoskörtés különlegességét, a Serforrás almás sörét is. Bemutatkozik a Csobánkai Betyár, Öregsör, Bárány is, illetve a Fóti Kézműves Sörfőzde is bemutatja első 8%-os barna sörét. Az idei év legizgalmasabb fejleménye, hogy miután nemrég legalizálták itthon is a házi sörfőzést, a legelszántabb házi sörfőzők megszállták a kézműves sörfőzdéket és náluk főzték meg nagyban söreiket, hogy a Főzdefeszten bemutathassák számotokra.

A Hopaholic sátorban a tavalyi dupla fesztiválnyertes Grabanc mellett meg lehet majd kóstolni a D.S.O.T.G.-t, ami annyit tesz: Dark Side of the Grabanc – tehát a Grabanc fekete változatát – és az elsősörös Hopfanatic főzde Bitterfly nevű IPA-ját. A Kálvin téren a Hara’Punk egy kibelezett Trabantból fogja csapolni a Papap O’Hara nevű erősen komlózott sötétbarna sörét. A Házi Sörfőzők sátrában az extrém fekete és édes, szupererős Olaszházi Bitument kóstolhatjátok. Idén először lesz a Főzdefeszten standja a Brit Nagykövetségnek a Fuller’s söreivel, és a BeerBier csapat olyat hoz nekünk a Mikszáth térre, ami egész Európában párját ritkítja: a végtelenül érzékeny tradicionális angol sörműfajt, a ’real ale’-t mutatják be.

A ’real ale’ lényege, hogy a sör a csapolás helyszínén éri el végső készültségi fokát, és ott is tovább él, változik – a pincemester feladata, hogy a lehető legtökéletesebb formában jusson el a fogyasztóhoz. Míg Nagy-Britanniában a CAMRA tevékenységének hála, a ’real ale’ már nem ritkaság, a La Manche csatornán túl szinte soha sehol nem található ilyesmi.

Csehekből is erős lesz a felhozatal, ezúttal nem egy-egy cseh sörfőzdét hívtak meg, hanem a Budapesten egyre aktívabb cseh kocsmákat – a Pivót és a Hrabalt – kérték fel a standállításra, így itt lesz számotokra a Nova Paka-i, nymburki, treboni sörök mellett az erős félbarna Zatec, és a még erősebb fekete Pardubicky Porter, valamint a Kout és a vyskovi sörfőzde sörei. A rozsnyói Kaltenecker ismét hozza majd a szokásos jó formáját, és a Főzdefeszt legdrágább sörét, az exkluzív, 13%-os, Tokaji Aszús hordóban érlelt, fenyős-borókás B27-et.

Szintén az újítások közé tartozik, hogy bajor stand is lesz – a Sörmanufaktúra idehozza a ratebeer szerint Németország legjobb sörének tartott Schneider Weisse Aventinust, ezt az sötét, erotikus búzaduplabakot, és a vitathatatlanul legzseniálisabb bajor alapbúzát, a Schneider Weisse Originalt. Ráadásul ott lesz Bajoroszág leginnovatívabb sörfőzdéje a Camba Bavaria is a maga jellegzetes, kísérleti komlózású Pale Ale-jével. A Liquid Gold standján csapon lesz az alföldi Sunlight cider.

Sörvacsorákat ezúttal a Zappa, a Blues Kocsma, a Leonardo, a Darshan, a Don Leone, a Nostro készít, és lesz komlós trüffel, valamint helyben füstölt pisztráng és sok meglepetés-finomság is. A Grabanc, a Fit Fat és a Yellow Spots Marching Band, valamint más utcazenészek húzzák majd az aláfestőt. Bemutatkozik és zenél majd a június 1-én induló internetes Sörrádió, a sörös zenék szakértője. Idén is lehet majd Beer-Bike-ozni.

A fesztiválra a belépés ingyenes, a szervezők egy dolgot kérnek cserébe: szavazzatok a sörökre, és látogassátok végig az összes magyar kézműves standot. A fesztivál minden standján ott lesz az ingyenes fesztiváltérkép, amin láthatjátok, hogy hol, milyen söröket csapolnak.

Amikor meglátogattak egy főzdét, kérjétek meg a csapost, hogy pecsételje le a térképen a saját ábráját, és gyűjtsétek be az összes pecsétet. A térkép hátoldalán szavazólapot találtok, ahol fel vannak sorolva a fesztivál sörei, ezek közül kell kiválasztanotok azt, amelyik a legjobban ízlett.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!