2012. május 14. hétfő

Designer pálinka toplista az idei Pálinka Fesztiválon

A pálinka az művészet. A pálinka az barátság. A barack az a gyümölcsök királynője. A barack a “szívesen látott, kényes idegen”. Ellátogattunk hát a VII. Budapesti Pálinkafesztiválra és gondoltunk egyet. Nem (csak) az ízek és az illatok, hanem inkább a formák, a design, a szemet gyönyörködtető vonalak és színek mentén haladva választottuk ki az 5+1 legcsinosabb, legimpozánsabb, legszemrevalóbb palackot.

Gyulai Pálinka Manufaktúra

Kutyák az üvegen? Hát, ezt meg kellett néznünk közelebbről. Tényleg kutyák voltak ráprintelve a duci üvegre. Minden egyes ízhez különböző szín társul, de az is úgy, hogy ha egymás mellé rakjuk a palackokat, akkor olyan, mintha egy színskála jelenne meg előttünk. De vajon hogy ugrott az üvegre a kutya? Egész egyszerűen, ahogy – a mondás is tartja – az eb az ember legjobb barátja, a pálinkát is eme szerepkörbe kívánja belehelyezni a Gyulai Pálinka Manufaktúra. Sugallni szeretné a közvetlenséget, a barátságot, a hűséget, a minőségi kapcsolatot a párlat szerelmese és maga apálinka között.

Ördögi Pálinka

Tizenkét íz, mellé pedig tizenkét piktogramm. Mind-mind színes, egyedi, persze nem csak ízében, hanem a palackra rajzolt gyümölcsök karakterisztikájában is. És ha már karakter, akkor minden egyes párlathangulatcsináló, ízfestő fantáziaszavakkal van megbillogozva. Csak párat hadd hallassunk: Akarom = kajszibarack, Kacér = mézes ágyas szilva, Szörpilla = mézes ágyas málna, Lájkolom = érlelt alma.

Szóval, itt van maga a koromfekete palack, rajta a színpompás piktogramm, a  fantáziadús fantázianév, na meg persze az íz. Az érvek ördögien erősen szólnak az Ördögi Pálinkák mellett, de János bácsi szavai azért igazi útravalóul szolgálhatnak a párlatmegízlelése előtt: ”Az Ördögi a fiatalok itala. Negyven fokosak, illatosak és szépek, mint ők maguk. A fiatalok az életnek élnek, élvezik az élet illatát, ízét.”

Hírös Kecskeméti Pálinka

Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra méltán kapott helyett a Pálinkafesztiválon, hiszen az idei abarack éve volt. Vagyis, ha barack, akkor az Kecskemét. Ha Kecskemét, akkor az a Hírös Pálinka.

Hírös egészen 1937-ig nyúl vissza, amikor is Zwack János levédette a nevet. Elsőként barackpálinka került a Hírös névvel fémjelzett üvegbe, onnan pedig sorra jött a többi íz. A tradíció az üvegen is visszaköszön. Mi ránéztünk és a következő kép ugrott be: a Magyar Népmesék főcíme, az abban tekergő virágmotívumok és a furulyaszó. Zamatosa, citrusos, fűszeres, fanyar, édes, mandulás zamatú, virágillatú, mézes. Ebből is látjuk, hogy mi minden vegyül a Hírös Kecskeméti párlatokban.

Árpád ház

Csak meg kell vizsgálni a letisztult formájú, olasz mérnökök fantáziája szülte üveget, az egyszerű, de mégis előkelőséget mutató ezüst színnel szegett, bőr hatását keltő cimkét, és máris megértjük, miért nyert meg minket nem csak ízével, de design-jával is az Árpád Pálinka.

Szinte minden egyes íz dobogón állhatott már. Olyan ízek, melyek megint csak az Árpád Pálinka másságát, különbözőségét mutatják. Ilyen a parfümös Feketeribizli, a pohárban lustán mozgó Szamóca, a leheletnyi mangóval kísért Erdei Szeder, vagy például az aranyló Vadbodza.

Gusto

párlat színével összekapcsolt falirat megragadta a tekintetünk. Hát még az üveg aljában heverő gyümölcsdarabok. A Gusto Pálinka ágyas párlatai szó szerint színpompásak. Valójában annyi minden íródott fel a palackra, hogy tipográfiai zűrzavarként is lehetne jellemezni a betűrengeteget, de lehet, hogy pont ettől olyan megkapó a palack.

Az ágyas pálinkának mindig is meg volt az a képessége, hogy az üveg kiürítésétnek időtartamát valami fajta módon lerövidítse. Ránézve a Gusto Pálinka üvegére, nekünk se jutott más az eszünkbe, csak hogy de jó lenne minél gyorsabban kihalászni egy aszalt, pálinkával mélységesen átitatott gyümölcsdarabot.

+1: Az Év Barackpálinkája

Érdekes kis poligámia: Harmatozó, Gusto, Békési, Rézangyal, Villányi, Schiszler, Csalló, Rex, Hegyközi és Zwack. Őket, azaz ezen pálinkafőzdék párlatait házasították össze az idei Budapesti Pálinkafesztre. A matrimóniumból jött össze az Év Barackpálinkája. 1200 üvegnyit palackoztak, melyből a fesztiválon már 480 darab el is fogyott vagy kóstolás, vagy pedig vásárlás útján. De aggodalomra semmi ok, a Pálinka Shopbanmegvásárolható a limitált szériás párlat.

Forrás

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!