2012. május 13. vasárnap

A hipermarketekben sem lesz dohány – Kétezer lakosonkét egy árusító

Szeptembertől a kétezer négyzetméternél nagyobb eladóterű kiskereskedelmi létesítményekben sem folytatható majd dohánytermék-árusítás, amennyiben az Országgyűlés elfogadja azt a módosító javaslatot, amelyet a Fidesz két képviselője nyújtott be a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szuper- illetve hipermarketekből is eltűnik a cigaretta a polcokról. Egy másik – szintén Bánki Erik és Csizi Péter által benyújtott – javaslat alapján a jövőben dohánytermék-kiskereskedő köteles valamennyi, általa forgalmazott dohánytermékből típusonként, márkajelzésenként, illetve – ha ilyen van – a márkajelzések minden alfajtája után legalább egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan a csomagolás előlapjával megjeleníteni.

Ezt a javaslatot a beterjesztők azzal indokolták, hogy a törvényjavaslat megszünteti az eddig engedélyezett reklámozási, kommunikációs lehetőségeket az üzletekben, így a fogyasztók választáshoz való jogának érvényesülése érdekében szükséges, hogy megismerhessék a teljes, rendelkezésre álló palettát.

A harmadik módosító javaslat pedig az árusítóhelyek sűrűségét hivatott szabályozni oly módon, hogy a megpályázható kereskedelmi egységek számát az adott település lélekszámához, illetve nagyságához igazítja. A fő szabály az, hogy kétezer lakosonként kaphat egy kereskedő engedélyt, és minden egyes engedély kiadásához nyilvános pályázatot kell kiírni. Ügyelni kell ugyanakkor arra – hívja fel a figyelmet a javaslat –, hogy a limitek megállapítása ne váltson ki a szándékolttal ellentétes hatást, vagyis a kiadható engedélyek számát úgy kell meghatározni, hogy az a feketekereskedelmet, az adóelkerülést ne segítse elő.

Felháborodott a BAT

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) törvénytelen eljárásokat folytat a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., illetve több, együttműködő kereskedelmi partnere ellen – közölte a pécsi társaság. Egyes eljárásokban az NFH figyelmen kívül hagyja a törvény által előírt 100 millió forintos maximális bírsághatárt, azt 40-80 százalékkal haladva meg, más eljárásokban pedig figyelmen kívül hagyja a Legfelsőbb Bíróság intézkedését.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. elfogadhatatlannak tartja az NFH eljárását és az ebből következő kiszámíthatatlan gazdálkodási helyzetet. A vállalat emiatt egyrészt felülvizsgálja a következő évre tervezett magyarországi termelő és munkahelyteremtő beruházási terveit, másrészt minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz a vállalkozásokat megillető jogok érvényesítéséért – áll a közleményben.

 Forrás

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!