2012. május 12. szombat

10 vodkakülönlegesség a nagyvilágból – 1. rész

Már megint a vodka. “A 21. század itala” – hirdették már ilyen jelzővel is. Minden bizonnyal korunk egyik legmeghatározóbb legális “tudatmódosítója”. A lengyel és orosz gyökerekből származó italt ma már gyakorlatilag a világon mindenhol gyártják és ízesítik. Nem is akárhogy! A legtöbb féle módon keveredő italról beszélünk.

A tavalyi év végén készült egy felmérés, amely szerint 115 különböző ízesített vodka létezik a világon. Ez a mai napig olyan 120-125-ig bővülhetett. Földünk teljes vodkafogyasztásának pedig 27%-át teszi ki az ízesített változatok, amely arány akár 35% fölé is kúszhat 2013-ra az elemzők szerint. A tanulmány szót ejt arról is, hogy vodkát gyakorlatilag már mindennel ízesítenek, az eddig is sokat használt narancs, lime, vanilia mellett megjelennek már olyanok összetevők is, mint a wasabi, a gyömbér, a retek, sőt akár a bacon is. A trendről mi is igyekszünk minél többet szót ejteni, például pár nappal ezelőtt írtunk a kendermagos vodkáról, de górcső alatt volt már az 50 éves Stolichnaya paprikás és mézes Stolija is.

1 – Szalonnás vodka

Szalonnaimádók figyelem! Itt a piátok!
2007-ben kezdte el a tesztelését a Black Rock Spirits a Bakon Vodkának, amelyet két évnyi csiszolás után dobtak a piacra. Mind az 52 államban egyből strike! A cég szerint az első sorozat gyakorlatilag napok alatt elfogyott, nem kis nehézséget okozva nekik az utángyártással. Nyilván megoldották…

Az íze mint a frissensült szalonnának, állítólag az egyik legjobb koktélalap lehet, ha bevállalod. Keverése ajánlott: paradicsomlével – Bakon Mary, csokilikőrrel – Bakon Chocolate Martini, paradicsomlével és ananászlével – Pizza Shot, Southern Comforttal, limemal és ananászlével – Porch Swing.

Nem kell ahhoz feltétlen, hogy a traktorkulcs ott lapuljon a bal zsebedben, hogy ez az íz elkapjon és fogva tartson. Hidd el, hogy a Rózsadombon se vetik meg egy-egy grillparty alkalmával!

A kisker ára a tengerentúlon 30 USD (cca. 6.700 HUF).

2 – Muffinos vodka

Édes szájúak előnyben, íme az édesített vodkák fagyos királynője, a Cupcake Frosting Vodka. Tavaly nyáron mutatták be ezt a különlegességet, amely több szakértő szerint is a legtökéletesebb példája az édes vodkának. Nyári esték kiváló hűsítője, amelyből bármilyen csajos koktél keverhető. A gyártó ajánlata: Kiss & Tell koktél – Cupcake Frosting, vanilia likőr, mogyoró likőr és csoki szirup, darált jég ágyon. Tuti száj összeragadás.

Külföldi webáruházak 18 USA dolláros áron kínálják (cca. 4.000 HUF).

3 – Füstölt lazacos vodka

Ha az Alaska Distillery neve szóba kerül, akkor a “vájtfülű” vodkafogyasztók már biztos azonnal felkapják a fejüket, hogy vajon milyen borzasztóan hangzó újdonságról hallunk már megint (lásd pl. a Purgatory). Nos, ez nem újdonság, hanem a jó öreg füstölt lazac ízű vodkájuk, amivel a hírnevüket köszönhetik.

Ez a vodka sem úgy született, hogy hopp leakasztották a felső szögről, hanem komoly és hosszantartó kutatómunka eredménye. A gyártó állítása szerint ez a 48. kipróbált íz, amelyet a boltok polcain találunk. Az előző 47-et megkóstolhatja az, aki ellátogat a messzi észak-amerikai üzem bemutató termébe, de az 1-10-ig íz kipróbálását senkinek sem ajánlják. Hogy létrehozzák az egyedülálló ízt, a nyershalat saját maguk füstölik egy titkos recept alapján. Aztán magas koncentrációjú ethanollal keverik, amely így nyeri el jellegzetes illatát, színét és ízét.

A lazacos vodkát kipróbálok azt mondják, hogy ha létezik olyan, hogy “alaszkai íz”, akkor ez a vodka pont azt adja vissza.

Palackját elég borsos, 36 USD áron vásárolhatjuk meg, amely cca. 8.000 HUF-nak felel meg.

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!