2012. március 29. csütörtök

Mézes whisky körkép

“Micsoda? Mézes viszki? Ugye most viccelsz?” – hülledezett egy kedves barátunk nem oly rég, mikor a neten keresgéltünk ilyen piák után. Ami tény, az tény, igenis létezik mézes viszki, sőt viszkik! Már jó pár éve hódítanak a világban, többnyire az amerikai piacon fellelhetők, de itt vannak, jönnek, támadnak!

Összeszedtünk nektek pár fajtát, amikről első körben, mint a mézes whisky-k, mézes likőrök világának pionírjairól érdemes tudni.

Kezdjük a szemezgetést Írországban.

Bushmills Irish Honey

Bár nem ők voltak az elsők, akik a whisky-jüket mézesítették, sőt! Mondhatni a szigetországban csak most próbálgatják, hogy mit tud ez az egyveleg, Bushmills-ék Irish Honey-ja pedig az első ezek közül, amit a világ elé tárnak!

Ahogy a címke is árulkodik, ez a whisky teljes egészében ír: háromszor párolt ír whisky, igazi ír mézzel, tradícionális Bushmills palackban. Csalogató.
Az üvegben lévő nedű sem rontja el a megfelelő felkínálást. Az íze hamisítatlan Bushmills, a méz csak finoman meghúzódik a háttérben. Erre az italra teljes mértékben igaz az, hogy ha nem szeretted az ír whisky-t, akkor kezdj egy Irish Honey-val és a következő whisky-zős esténél már tuti Jameson lesz a haverod. :-)

Kis hazánkban még nem jutott el ez a mézes elixír, de külföldi áruházakból már beszerezhető 25 $ körüli áron (cca. 5.500 Ft).

Európai turnénk a mézes whisky-k világában sajnos idén csak egy állomásosra sikeredett, mivel közel s távol sincs a fasorban olyan lepárló, aki hasonló italt kínáljon. Ezért átszeljük az óceánt (Atlanti) és körbenézünk az Újvilág főzdéinek kínálatában.

Jim Beam Red Stag Honey Tea

Mint azt bizonyára te is tudod kedves Olvasó, a Jim Beam a világon az egyik legnagyobb számban értékesít bourbon whiskey-t már 1795-öt óta. A 2011-es évben piacra dobtak olyan újításokat, mint a Jim Beam Rye, Jim Beam Choice, Jim Beam Red Stag.

2012-ben tovább gondolták ezt a dolgot és két új változatot jelentnek majd meg a polcokon: Red Stag Honey Tea és Red Stag Spiced With Cinnamon.

Mivel ez egy mézes whisky-ről szóló cikk, ezért a Honey Tea-vel fogunk többet foglalkozni, de azért nem mehetünk el szó nélkül a fahéjas változat mellett sem.

A címke nem sokat árul el a benne rejlő újításról, csak szolídan jelzi, hogy “Hey, cowboy! Itt mással lesz dolgod!”. És tényleg! Ez a whiskey tényleg fahéj ízű!!! Nyilván a hamisítatlan Jim Beam íz is benne van, illetve a feketecseresznye is vadul arcba csapdos néha, de itt nem csak plusz adalékként gondolták hozzá a fahéj rudacskákat, hanem az íze 1-1-ben olyan mintha a szádba tolnál 2 fahéjas palacsintát és cherry-s bourbonnel öblítenéd. Érdekes, de egyben tetszetős is. Aki oda van a különleges ízekért, annak feltétlen ajánlott a kóstolása, illetve a fahéj-fanoknak ez hétköznapi italává válhat.

Na, de térjünk át a főszerepőre, aki miatt a James B. Beam szeszfőzdét itt górcső alá vettük, a Red Stag Honey Tea-re.

Az alap ugye adott, a feketecseresznye plusz a bourbon. Keverjünk hozzá egy kis mézes teát és kóstoljuk….Szerintem a többségünk kapásból azt mondja, hogy “too much”. Legalábbis most olyan helyre tévedtünk, ahol a Heaven Hill-en, Blanton-on vagy Evan Williams-en felnőtt bourbon-imádók azonnal sarkon fordulnának. Azonban mégis azt kell, hogy mondjuk, ez az ital is válhat nagyon sokunk kedvencévé. Plusz ezzel a Jim Beam is az alkoholos italok piacán olyan irányvonalat, vonalakat mutat, amihez a következő években igyekszik majd mindenki csatlakozni.

A Honey Tea-ben a méz nagyon karakteresen jelen van. A “Tea” nem igazán jön elő, szóval ha a címkét újra kéne gondolnunk, akkor ezt a szót lehagynánk róla.

Azért mi kíváncsiak lennénk arra is, hogy mit nyújtana a normál Jim Beam mézes változata?!

Még a piacra dobása várat magára, de a nyár előtt már hozzá juthatunk az új Red Stag-ekhez, amiknek az ára olyan 18 USD körül lesz (cca. 4.000 Ft).

Jack Daniel’s Tennessee Honey

Elérkeztünk a mézes whisky korszak (ha nevezhetjük így a 2010-es évek elejét) egyik nagyágyújához és egyben alapítójához, a Jack Daniel’s Tennessee Honey-hoz. A Tennessee Honey az, amiért egy mézes whisky igazán mézes whisky.

A méz és a whisky arány talán ennél az italnál a legtökéletesebb. Pontosan vissza adja, amit egy Jack-nek kell és ráadásul kíválóan harmonizál vele a méz íze. Ízlelgetés közben az orrunkban is érezzük a füstös Jack és a méz párosát. Superb!

A Jack-nél úgy promózzák, mint egy ital, ami tökéletes hideg shot-ként, de még tökéletesebb kortyolgatva. “Don’t mix it, taste it!” Ebben egyetértünk, a Coca-Colás verzió itt hanyagolható, bár Brown & Forman-ék is elismerik, hogy keverve egy kis citrommal és gyömbérrel, vagy akár kólával is perfekt.

A palack ára 22 USD (cca. 4.900 HUF ). Megéri!

Wild Turkey American Honey

A Wild Turkey Amercan Honey ismét egy bourbon alapú mézes whisky, de itt már a gyártó is bevállalja, hogy az új terméke nem is igazán whisky. Ez már likőr. Tőle ered a mézes whisky trend, ők voltak az elsők, akik piacra dobták ezt a kategórát.

Az amerikaiak az ízét ahhoz hasonlíják, mint ha bevennél két teáskanál virágmézet a szádba és rádobnál egy kupica klasszik Wild Turkey-t. Nos, nem ez lenne a lényeg?!?! :-)

Az ital megőrizte az eredeti Wild Turkey whisky vadságát, igazi alkoholos égető ízét, de mégis besegít a mézes buké, illetve a szakértők egy kis citrusos, karamelles ízt is kivehetnek belőle. Fogyasztását szoba hőmérsékleten ajánlják. Semmi jégkocka!

Evan Williams Honey Reserve

Ez itt a következő bourbon, amire próbálják a méheket rászoktatni: Evan Williams Honey Reserve.

Cikkünkben már említettük az E.Will. nevet, mint a vérbeli bourbon-ök egyikét, de ki kell ábrándítsunk mindenkit, ők sem maradtak a kaptafánál. A hamisítatlan, extrán érlelt bourbon-jükben csökkentették az alkohol fokot, igazi háztáji mézet kevertek hozzá és így született meg a Honey Reserve.

Az amerikai piacon 15 USD-ért kínálják palackját, ami jelenlegi árfolyamon olyan 3.300 HUF-nak felel meg. Jutányos!

Seagram’s 7 Crown Dark Honey

A Seagram nevet nyilván eddig inkább mindenki a gin-jükkel párosította, de gyártanak ők más piát is, még mézes whisky-t is. Az elsők között ott figyelt a polcokon a mézzel kikevert whisky alapú likőrjük, amelyet több whisky-vel foglalkozó netes oldal is dícsér, dícsért.

A 7 Crown whisky-üket vették alapul (mily meglepő) és édesítették likőrré egy kis mézecskével. Az üvegje formailag Captain Morgan-ék Parrot Bay rumjára hajaz. Ízügyileg és szagügyileg nem egy nagy eresztés, talán azt mondanánk rá, hogy egyszer használatos. Itt inkább a whisky dominál, mint a méz, amit csak halvány foltokban fedezni fel a pohárka alján…

A mostani piaci ára olyan 21 USD körül mozog (cca. 4.600 HUF), ami az előző mézes likőrökhöz hasonlítva ár-érték arányban kissé borsosnak mondható.

Kicsit evezzünk más vizekre, de mégis maradjunk ugyan abban a folyóban.

Barenjager

A Barenjager egy német likőr fajta, amit mézzel ízesítenek. Nem olyan rég kitalálták, mi lenne ha egy kis bourbon-nel bolondítanák meg az egészet. Nagyjából ugyanazt tették, mint a whisky-gyártók csak ők fordítva. Azonban itt a whisky a mellékszereplő, a fő hangsúly a mézé.

Kellemesen lágy, mézes-vajas kenyér ízű pia, amiben a bourbon alig-alig bukkan fel. Ha finoman kortyolgatod, ízlelgeted, akkor találkozol néha a whisky ízével, de nagyon messze van például Jack-ék Tennessee Honey-jától. Fogyasztását hűvös, téli estéken tudjuk elképzelni, amikor már nem elégít ki egy átlagos mézes gyümölcstea, hanem valami extrára vágysz! ;-)

Sajna itthon még nem találkoztunk vele, de külföldi webshopok 30 USD körüli áron kínálják per üveg (cca. 6.500 HUF).

Hamarosan a mi webshopunkban is megtalálhatóak lesznek a mézes whisky-k.

Addig is tekintsd meg whiskey kínálatunk és rendeld meg kedvencedet, amit mi fél órán belül házhoz szállítunk neked.

Kattints IDE!

Kapcsolódó cikkeink:

Bezárt a 200 éves Johnnie Walker üzem

Íme az új díszdobozos Chivas Regal

Szeszfőző mesterek kollekciója a Jack Daniel’s-től

A 15 millió forintos whisky

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!