2012. március 18. vasárnap

Elhunyt a Red Bull atyja

90 esztendős korában elhunyt Chaleo Yoovidhya, Thaiföld egyik leggazdagabb embere, a Red Bull néven ismert energiatal kitalálója és tulajdonosa. A Forbes legutolsó listája szerint több mint 5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, a világ 205., Thaiföld harmadik leggazdagabbja.

Sok Thaiföldre látogató turista szokta meglepetten tapasztalni, hogy a világszerte ismert Red Bull kicsit másként néz ki errefelé. A vörös bikás logó ismerős, azonban gyógyszeres fiolákhoz hasonlatos kis üvegekben árulják, nem szénsavas és jóval édesebb, mint az európai változat. Az ára pedig verhetetlen, 10 baht, azaz napi árfolyamon kb. 75 forint. Nos, ez a Krating Daeng, az őseredeti Red Bull, Chaleo Yoovidhya találmánya, mely meglehetősen népszerű volt a thai teherautósofőrök, farmerek és építőmunkások körében már az 1970-es, 80-as években. Chaleo életútja is meglehetősen kalandos volt, szegény családba született, fiatalon még buszkalauzként is dolgozott, később Bangkokban a bátyjának segített gyógyszerekkel kereskedni, majd végül kis gyárat nyitott, pár alkalmazottal.

 

Az osztrák Dietrich Mateschitz  1982-ben, a németországi Blendax fogkrém márka marketing igazgatójaként látogatott Thaiföldre, ahol Yoovidhya cége, a T.C. Pharmaceuticals gyártotta licensz alapján a fogkrémet. Az ismert történet szerint Mateschitz ekkor fedezte fel, hogy a Krating Daeng segít neki a jet lag átvészelésében. Nagyobb fantáziát látott az energiaitalban, mint a fogkrém bizniszben, így Mateschitz és Yoovidhya közös céget alapított RedBull GmbH néven. Kevesen szokták tudni, hogy bár a világcég vezetője és arca Mateschitz, azért a jó öreg thai szokásoknak megfelelően a Red Bull többségi tulajdona thai kézben maradt, az alapító Chaleo Yoovidhya rendelkezett 49 % tulajdonnal, a fia Chalerm (kis képen balra) kapott 2%-ot, Mateschitz pedig 49%-ot. A Red Bull világsikere pedig mostanra jólismert, sok magyarázatot nem igényel.

Chaleo Yoovidhya elismert, viszonylag visszahúzódó életet élő milliárdos volt, vagyonával nem kérkedett. Nem sok fényképet találni róla a thai neten sem. Főbb tulajdonai között emlegetik a Piyavate magánkórházat. A család befektetései közé tartozik még, hogy néhány éve ők hozták létre a Ferrari thaiföldi márkaképviseletét és első valódi autószalonját Bangkokban. Mai napon szombaton, az összes thai tévéműsorban természetesen szerepelt a halálhír, mindenhol elhangzott, hogy 90 esztendősen hunyt el. Ezt csak azért tartom fontosnak megjegyezni, mert a netes források nagy része – Wikipedia, Forbes, de még a thai Nation napilap is – kivétel nélkül 1932-re tette Chaleo születését, így ha valahol 80 esztendős életkor szerepel majd a hírekben, annak ez lehet az oka.

Forrás

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!