2012. március 6. kedd

A 15 millió forintos whisky

Negyvennégyezer fontért (több mint 15 millió forint) kelt el egy üveg 57 éves skót whisky egy londoni árverésen.

A Glenfiddich márkájú ital a 110 éves Janet Sheed Roberts tiszteletére került kalapács alá. A matróna Skócia legidősebb embere, a whisky pedig a vérében van: nagyapja, William Grant alapította a Glenfiddich szeszfőzdét.


Az 1955-ös évjáratú whiskyből 11 palackkal árvereznek el, mindegyik egy-egy évtizedet jelképez Robert életéből. Az elsőt tavaly decemberben adták el, az 2850 fonttal (egymillió forint) még drágábban kelt el – a The Daily Telegraph szerint.

Forrás

Pár szót a Glenfiddichről

A Glenfiddich egy világhírű malátawhisky-márka a Speyside whisky régióból, a William Grant and Sons tulajdonában van. Éves szinten 9 millió literrel a világ legnagyobb mennyiségben eladott maláta whiskyje.

A skóciai Dufftownban található lepárlót 1876-ban építette William Grant, 1887 karácsonyán kezdett termelni. 1963-ban elsőként kezdett exportálni külföldre maláta whiskyt, amit addig csak keveréshez, alapanyagként használtak. A nemzetközi jelenlétet erősítette, hogy a duty-free piac fontosságát idejekorán felismerték és hirdetésekkel jelentek meg. Így az 1960-as, ’70-es évek nehézségeit sikerült átvészelni – míg sok lepárlót felvásároltak a nagyobb italgyártók, vagy csődbe mentek – a Glenfiddich családi tulajdonban maradt. Ma már csak néhány lepárló maradt családi tulajdonban Skóciában.

Fajták

A Glenfiddich 12, 15, 18, 21 és 30 éves whiskyket palackoz. A ritkaságok között megtalálhatóak a 40 és 50 éves whiskyjei is, valamint a 64 éves Glenfiddich 1937 is (a palackozás után már nem érik tovább a whisky).

Termelés

A highlandi whiskyk között egyedüliként párolják le, érlelik és palackozzák ugyanabban az üzemben. A lepárló – a skót üzemek között egyedüliként – csak ugyanabból a forrásból származó vizet használja fel a teljes gyártási folyamat során. Ez a Robbie Dhu forrás. A párlatokat használt bourbon-ös hordókban érlelik, utóérlelése történhet rumos, sherrys hordókban is. A Glenfiddich 1957-től háromszög alakú palackban hozza forgalomba a whiskyjeit.

Forrás

Kedvet kaptál egy pohár jégbe hűtött skót whiskyhez?
Rendeld meg kedvencedet vadi új webshopunkon keresztül és félórán belül házhoz visszük neked.
Kattints IDE a rendeléshez!

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!