2012. február 25. szombat

Szigorodó alkoholtilalom – 14 kerületben nem vehetünk szeszesitalt a boltokban éjszaka

Nagyjából hároméves tendencia miszerint egyre több kerület korlátozza az alkoholárusítást a boltokban és éjjel-nappalikban. Mára a valamiféle szabályozást használó kerületek száma elérte a 14-et, viszont nem létezik semmiféle egységes rendszer közöttük, mindegyik saját belátása szerint döntött az ügyben. Mivel sehol sincs semmilyen egységes információ a kerületek alkoholszabályozásáról, ezért kicsit utánajártunk a temának mi is.

 

Évek óta érkeznek rendszeresen lakossági panaszok minden kerületben a részegen randalírozó, hangoskodó fiatalok miatt. Az illetékesek szerint erről nagy részben az éjjel-nappali boltok tehetnek, ahol bármikor bárki szeszesitalhoz juthat. Emiatt a legnyugodtabb, szórakozóhelymentes területek is végtelen hangoskodások áldozatává válhatak, ami szép lassan kiverte a biztosítékot a kerületi önkormányzatoknál. Ehhez pluszban jött a West-Balkán tragédia, ahová a fiatalok már alapból sakál részegen érkeztek köszönhetően a bárhol és bármikor beszerezhető piának.

Ezek a jelenségek vezettek oda, hogy egyes kerületek szép lassan bevezették az úgynevezett alkoholstopot. Annyit jelent ez, hogy egy bizonyos idő után nem árulhatnak alkoholt a nem melegkonyhás helységek, vagyis főleg az éjjel-nappalik és kis italboltok. Olyannyira elharapózott ez a folyamat, hogy mára összesen 14 kerület van, ahol este 10 vagy 11 után hivatalosan nem vehetünk alkoholos italt.

Naívan azt hittük, hogy egyszerű dolgunk lesz megtudni pontosan melyik kerületben mi is a helyzet. Gondoltuk biztosan megtalálható a rendelet minden önkormányzat honlapján. Hát rendesen benéztük, mert Angyalföldön kívül sehol sem találtuk meg az erre vonatkozó tájékoztatást. Maradt tehát a klasszikus telefonálgatós megoldás, ami konkrétan három hét állandó tárcsázgatást jelentett.

Először azzal kezdtük, hogy az éppen érintett kerület önkormányzatának honlapját kerestük fel. Egyik oldalon sem találtunk tájékoztatás – kivéve ugye Angyalföldet – maradt tehát az ügyfélszolgálat. Jó esetben a legtöbb kerületi oldalon szépen fel van tüntetve a különböző osztályok elérhetősége. Rossz esetben – pl. Ferencvárosban – viszont a központi ügyfélszolgálaton kívül nagyjából semmilyen más telefonszám sincs jelezve. Kedvencünk Józsefváros honlapja, ahol a Segíthetünk? menüpont alatt található ügyfélszolgálatok és fontosabb telefonszámok részleg teljesen üres.

Azért sikerült nagy nehezen végigverekedni magunkat mindegyik ügyfélszolgálaton. Feltűnő volt, hogy a külső, illetve budai kerületekben mennyivel készségesebben segítenek, mint mondjuk a központi részeknél. A Ferencvárosi Önkormányzatot például napokig kellett hívogatni, hogy egyáltalán felvegye valaki, akihez kapcsolnak minket, majd végül elküldtek minket azzal, hogy csak holnap tudnak erről információt adni. Természetesen másnap ugyanúgy nem vette fel senki. Józsefvárosnál pedig addig passzoltak minket egyik osztálytól a másikig, ameddig meg nem szakadt a vonal. Apropó osztályok!

Nem hittem volna, de ahány kerület, annyi illetékes osztállyal beszéltünk a témával kapcsolatban. A belvárosi kerületknél először egy agresszív Miről beszél? vagy tudatlan Fogalmam sinccsel válaszoltak, hogy aztán kapcsolják az illetékes osztályt. Felsorolom milyen osztályokkal kerültünk kapcsolatba a 23 kerületből: Szervezési, Környezetvédelmi, Hatósági, Jogi illetve az Ipar és kereskedelmi osztály. Ezek aztán kedvük szerint dobáltak minket egymáshoz, hogy aztán nagy nehezen valamelyikük kinyögje: – Este 11-től.

Gondolom nem kell külön kiemelném milyen állapotok uralkodhatnak az önkormányzatoknál, ha 23 hívást három hét alatt lehetett csak rendesen elintézni és mindössze az első kerület illetékese kérdezi meg, hogy amúgy miért is kérdezem ezt.

A térképen található adatok a kerületi önkormányzatok illetékes osztályaitól származnak és az alkohol árusítási tilalom kezdési idejét jelzik kerületenként!

Csak sikerült azért befejezni az adatgyűjtést és összerakni hozzá egy térképet. Aogy látszik rajta, a teljes belváros piablokád alatt van éjszaka, a legfrekventáltabb városi BKV járat, a 4-es 6-os villamos vonalán például egyedül az első és a második kerületet kerüli el az alkoholstop. Vagyis este 11 után ha megkívánsz egy sört a Dunaparton, akkor érdemes átvillamosozni Budára, aztán két megállót jönni vissza a Jászaiig. Persze mindannyian tudjuk mennyire impotens ez a rendszer.

A jobban szem előtt levő non-stopok valóban igyekeznek betartani a szabályt ezt sokan tapasztaltuk már. Azonban pár utcát sétálva, félreeső helyen található, kisebb éjjel-nappaliban simán kiadják nekünk a piát, legfeljebb beteszik egy zacskóba vagy a táskánkba. Aztán fogjuk magunkat és megyünk vissza az eredeti helyszínre randalírozni. Félreértés ne essék, szó sincs arról, hogy a fiatalok éjszakai hangoskodása nem létezne. Viszont semelyik politikus sem gondolhatja komolyan, hogy minden egyes kisbolt lezárja alkoholos polcait estétől. A rendszert évtizedek óta örömmel kijátszó magyar ugyanis képtelen beletörődni az ehhez hasonló félmegoldásokba és jogosan veti fel a kérdést, miért ne vehetne magának éjszaka egy üveg bort és viheti mondjuk haza.

Ha el szeretnéd kerülni a felesleges gyaloglást, vagy a kellemetlen szituációkat, érdemes a Berugok.hu-tól megrendelni az italokat, így kulturáltan, gyorsan és diszkréten juthatsz a kedvenceidhez!

Forrás

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!