2012. január 31. kedd

Top 5 cider

Az utóbbi év sikeres volt az almabor történetében, ugyanis az újjéledésről szólt, legalábbis kis hazáznkban. A cider, mint ital teljesen ismeretlen, közömbös, semmitmondó volt az átlag polgár számára, ám lassan begyűrűzött egy új életérzés, a cider. A multik elkezdtek forgalmazni egy könnyed nyári italt, ami ugyan az almaborok közé tartozik, viszont széles körben könnyen élvezhető, köszönhetően friss, gyümölcsös aromájának.

Az utóbbi időben engem is egyre jobban foglalkoztat ez az italkülönlegesség. A ratebeer.com oldalt olvasgatva, egy érdekes listára bukkantam. Az olvasók szavazatai alapján összeállítottak egy listát a világ legjobb cidereiről. Ebből az első ötöt szeretném bemutatni.
Az első nyilvánvaló különbség az élvonalbeli almabor és az élelmiszerboltok polcain kapható között, a csomagolás. Míg az utóbbi 0.33-as sörösüveghez hasonló, addig az előbbi inkább a pezsgős palackokra hajaz. A szervírozási javaslat is különböző, egy érlelet almabort már nem jéggel, hanem pezsgős pohárból célszerű fogyasztani, hogy megfelelően tudjuk ízlelni és a gyöngyözést csodálni.

Nézzük azt a listát:

1. Cidre Dupont Reserve:

Meglepő módon ez egy francia almabor. Az angolok most biztosan morognak, mert a megtisztelő első helyet a pezsgő hazája birtokolja. A Louis Dupont családi pincészet ciderre és calvadosra specializálódott.
Ezt a természetes erjesztésű almabort hat hónapig érlelik tölgyfahordóban, amelyben előtte calvadost tároltak. Mondanom sem kell, hogy ez az eljárás extra ízeket csempész az italba.
Maga a cider halány sárgás színű, enyhe buborékokkal, nagyon finom habzással. Az íze határozott, komplex, enyhe ananász és citrom jegyekkel és természetesen enyhe calvados hatással.
8-12 Celsius hőmérsékelteten fogyasszuk pezsgős kehelyből.

2. Sea Cider Rumrunner Vintage 2006

Newfoundland büszkesége ez az ital, amely 2006 almaterméséből lett préselve, a pincészet hagyományos kézi technológiájával, melynek lényege, hogy préselésre szánt alma darabokat gézbe csomagolják és rétegeket hoznak létre belőle. Lassú erjesztéssel, champagne-i élesztőgombával készül, majd hat hónapig, néhai rumos hordókban pihen. A hozáadott barnacukor következtében 12% alkoholfokra számíthatunk ennél az italnál.

Figyelem, félszáraz!

3. Archibald Orchards Spiced Winter Apple

Nincs róla leírás. A hivatalos honlapon sem találtam. Olvasói vélemény alapján enyhén fűszeres, könnyen iható, édes, almáspitére emlékeztető jegyekkel rendelkezik.

4. Flag Hill Farm Vermont Sparkling Hard Cyder

Ez a klasszikus angol hard cider 2 évet érett, mielőtt pezsgőspalackba töltötték, majd újabb egy évet, mielőtt forgalomba került.

Alkohol foka 9-10% körül mozog. Az eredmény egy kitűnő, száraz, élénk szénsavakkal rendelkező elixír.

A hagyományos eljárás és az eredeti angol recept fémjelzi ezt a cidert.

Az italt boros palackban hozzák forgalomba.

5. J.K.’s Solstice Hard Cider

Egy könnyed, amerikai, téli cider, 6,9-es alkohollal. Enyhén fűszeres íz jellemzi, enyhe fahéj, vanilla és juhar szirupra emlékeztető aromával. Fogyasztható hidegen, vagy melegítve egy rúd fahéjjal.
Ez a cider az első a top 5-ben, amit lager palackba töltenek.

Ha valakinek eddig ismeretlen lett volna az almabor, akkor láthatja, hogy ez egy kivételes ital, amiben nagy potenciál rejtőzik. Remélhetőleg az elkövetkezendő években hazánkban is felüti fejét az almabor főzés és lesz egy-két említésre érdemes pincészet. Addig pedig igyunk bártan, hiszen elég sok fajta cider kapható kis hazánkban is.

Forrás

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!