2012. január 25. szerda

Egy kis bort a mikróból?!

Kiváncsi vagy, hogy vajon mivel koccintunk majd a jövő kocsmáiban?

A holland Next Nature designstúdió új fejlesztése elég futurisztikusnak tűnik: a Nano Supermarket projektjük részeként megalkottak egy olyan, nanorészecskéket tartalmazó vörösbort, amelynek ízét mikrohullámmal módosítani lehet – számol be az uzleti-innovacio.blog.hu.

A Koert van Mensvoort, Hendrik-Jan Grievink és Ruben Daas által kifejlesztett, sci-fibe illő borban speciális nanorészecskék találhatók, ezek különböző ízmolekulákat tartalmaznak, amelyek mindegyike más-más hullámhosszon aktiválódik a folyadékban. Így például ha csak egy percig mikrózzuk az alkoholt nagyjából 600 watton, lágy cabernet ízhatást érünk el, de ha hét percig küldjük rá a hullámokat, akkor jóval markánsabb syrah ízt hozunk elő.
A Nano Supermarket a Next Nature kísérleti projektje, amelyben olyan nanotechnológiával előállított termékeket mutatnak be, amelyek elméletileg a következő tíz évben akár tömeggyártásban is készülhetnének. Az egyszerre kísérletnek és provokációnak szánt kezdeményezés a food design határait feszegeti, és azt a kérdést veti fel, hogy ma és a jövőben vajon mit tartunk majd „természtetesnek” és „megszokottnak”.

A nanobor egyébként alap állapotában merlot típusú, de az ausztrál borokat idéző vaníliás, vagy akár trüffelre, tölgyfahordós érlelésre és a borsos hatású syrahra emlékeztető változatokat is aktiválhatunk a különböző ízmolekuláknak köszönhetően.
Az inaktív nanorészecskék nem befolyásolják a folyadék jellegét, de „bekapcsolt” állapotban nem csak a bor ízét, hanem az illatát vagy akár a színét is átprogramozhatják.
(forrás: elitbor.hu)

Inkább innál egy valódi rosét kísérve egy testes vörössel?
Ne fogd vissza magad!
Rendelj a vadiúj webshopunkon!
A borkínálat megtekintéséhez nem kell mást tenned, mint kattints IDE!

 

Rendelj
inkább
telefonon,
hogy
biztosra menj! ;-)

36 20 / 353 17 07

Vissza az oldalra

Szeszesitalaink fogyasztását
18 éven aluliak számára
nem ajánljuk!

Elmúltam 18 éves

Vásárolj ingyen, add meg az email címed és
nyerd vissza a rendelésed összegét!